BIG: meid ei saa võrrelda universaalpankadega

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

BIG lükkab ümber tänases Äripäeva artiklis «Halbadest laenudest pungitav portfell» toodud väited, kinnitades, et tegu on kasumliku ettevõttega.


Juhatuse esimehe Targo Rausi väitel ei saa Balti Investeeringute Grupi panga (BIG) laenuportfelli võrrelda universaalpankadega, sest BIGi kui tarbimislaenudele keskendunud panga ärimudel on hoopis teistsugune.

Rausi sõnul on BIG täna jätkuvalt kasumlik ettevõte, millel ei ole raskusi finantskohustuste täitmisega. BIG teeb provisjone ja arvestab laenuriske vastavalt IFRSi ja Basel II regulatsioonides kehtestatule.

Laenu provisjoneerimist jälgib nii finantsinspektsioon kui audiitorina KPMG ning mõlemad kontrollivad riskide arvestuse põhimõtteid ka jooksvalt.

BIG on teinud reserve võimalike laenukahjude katteks 189,1 miljoni ulatuses ja nende suhe üldisesse laenuportfelli on kõrgem kui universaalpankadel.

«Kui BIG hindaks kõik üle 60-päevases viivises olevad laenud sada protsenti alla, siis tähendaks see kinnitust, et neid pole võimalik tagasi saada. Hinnates vara vääärtust sihilikult alla, petaksime oma investoreid ja hoiustajaid,» selgitas Raus.

BIGi viivislaenude osakaal on suurem kui universaalpankadel, kuid see ongi iseloomulik tarbimislaenude sektoris tegutsejatele. Viivislaenud ei ole oma olemuselt kaotatud raha, ka nende pealt teenis BIG tulu, näiteks tänavu I poolaastas ligi 20 protsenti.

BIGi omakapital 30. septembri seisuga oli 560,6 miljonit krooni ning kapitali adekvaatsus 30. juuni seisuga nõutud 10 protsendi asemel 18,25 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles