Ministeerium: kaaluda tuleb ka VEB sertifikaatide rahalist hüvitamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

VEB Fondi teemalise kohtuotsuse täitmisega tegeleva rahandusministeeriumi hinnangul tuleb muude lahenduste kõrval kaaluda VEB Fondi sertifikaatide rahalist hüvitamist.

«Kokkuleppel justiitsministeeriumiga hakkab rahandusministeerium otsuse täitmisega tegelema. Selle täitmiseks on aega üheksa kuud ja soovime kaasata ka Eesti Panga.

Kohtuotsusest tulenevalt tuleb kaaluda ka sertifikaatidega tagatud nõuete rahalist hüvitamist,» kommenteeris rahandusministeeriumi avalike suhete peaspetsialist Mailin Aasmäe.
Eesti Rahvusringhäälingu uudistesaade Aktuaalne Kaamera teatas reedel, et kui kokku liita sertifikaatide summa, võimalik kompensatsioon ja viivised, võib VEB Fondiga seotud kahjude hüvitamine riigile maksma minna kuni miljard krooni.

Riigikohus jättis veebruari alguses menetlusse võtmata valitsuse, Sihtasutuse VEB ja Eesti Panga kassatsioonkaebused Tallinna ringkonnakohtu otsuse peale, millega kohustati riiki lahendama VEB Fondi sertifikaatide hüvitamise küsimus. Riigikohus kohustas Eesti riiki üheksa kuu jooksul otsustama VEB Fondi sertifikaatidega tagatud nõuete hüvitamise küsimuse.
Ettevõtjad on kohtutes püüdnud Nõukogude Liidu Välismajanduspanka (Vnešekonombank, VEB) jäänud raha kätte saada enam kui 15 aastat.

Mõni kuu pärast Eesti taasiseseisvumist külmutas Vene parlament kahe Eesti panga kontod Välismajanduspangas. Kinni jäi umbes 800 miljoni krooni väärtuses valuutat, mille Eesti ettevõtted olid ekspordiga teeninud. Aasta pärast raha külmutamist moodustas riigikogu Eesti Panga juures VEB Fondi, mis koondas ettevõtete nõuded.

VEB Fondi järglase Sihtasutuse VEB 2009. aasta aruande järgi oli VEB Fondi sertifikaatide arvestuslik väärtus 2009. aasta lõpul sertifikaatide väljastamispäeva Eesti Panga kursi järgi 210,3 miljonit Eesti krooni.

Sihtasutusel VEB puudub majandustegevus. Sihtasutus märkis 2009. aasta aruandes, et on jätkanud Riikliku VEB Fondi moodustamisel loodud VEB Fondi sertifikaatide registri pidamise funktsiooni ning üksnes registripidamise funktsiooni täitmiseks ei ole otstarbekas ega põhjendatud sihtasutuse edasitegutsemine juriidilise isiku vormis ning sihtasutus tuleks lõpetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles