Pajula: hinnatõus vaibub kui rahakraan kinni keeratakse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB ökonomist Hardo Pajula
SEB ökonomist Hardo Pajula Foto: Mihkel Maripuu

SEB ökonomisti Hardo Pajula kinnitusel vaibub senine kiire hinnatõus siis, kui keskpangad muudavad oma rahapoliitikat ning teenimisvõimalust otsiva raha hulk jääb väiksemaks.

«Hinnatõus vaibub siis, kui rahakraan jälle kinni keeratakse. Praegu hoiab USA keskpank selle pärani lahti ja eks osa ookeani tagant lahti lastud rahavallist jõuab paratamatult kaudseid teid pidi ka siia, kasvõi toidu- ja energiahindade kaudu,» sõnas Pajula.

Euroopa Keskpanga hiljutine intressihoiatus võib Pajul sõnul olla üheks esimeseks märgiks, et liigse rahapakkumise pärast ollakse juba mures.

Hinnatõus ei tähenda tema sõnul aga palgatõusu. «Hinna- ja palgatõusu vahel ei ole põhjuslikku seost, suhteliselt kõrge töötus viitab aga sellele, et tõenäoliselt kasvab hinnatase lähitulevikus pisut kiiremini kui keskmine palk,» sõnas ta.

Eelmise aasta keskmine inflatsioonimäär harmoniseeritud hinnaindeksi järgi oli 2,7 protsenti ja praegused märgid näitavad, et tänavune tuleb sellest kõrgem. «Meie viimane 2011. aasta inflatsiooniprognoos on 4 protsenti, mis tähendab siis seda, et aasta teisel poolel peaks hinnasurve veidi järele andma,» nentis Pajula.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles