Ehituse hind langes mullu 0,8 protsenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitaja.
Ehitaja. Foto: JUSS SASKA

Ehitushinnaindeks langes 2016. aastal 2015. aasta keskmisega võrreldes 0,8 protsenti.

Tööjõud kallines 2015. aastaga võrreldes 1,2 protsenti, masinate kasutamine odavnes 1,1 protsenti ja materjalide hinnad odavnesid 1,8 protsenti, teatas statistikaamet..

Neljandas kvartalis tõusis ehitushinnaindeks kolmanda kvartaliga võrreldes 0,2 protsenti, aastavõrdluses langes see aga 0,5 protsenti. Kvartalivõrdluses mõjutas indeksit kõige enam tööjõu kallinemine, mis andis muutusest üle poole. Aastavõrdluses andis materjalide odavnemine indeksi langusest üle kolmveerandi.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks langes 2016. aastal 2015. aasta keskmisega võrreldes 0,9 protsenti, sealhulgas kallines tööjõud 0,8 protsenti, masinate kasutamine odavnes 1,6 protsenti ja materjalide hinnad langesid 2,1 protsenti.

Neljandas kvartalis tõusis remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks kolmanda kvartaliga võrreldes 0,3 protsenti, ent aastavõrdluses langes 0,4 protsenti.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned.

Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles