Eesti Pank: ärge põhjendage palgatõusu hinnatõusuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eesti Panga ökonomisti Martin Lindpere sõnul on oluline, et praegune nafta- ja toiduhindade hinnatõus ei kujuneks põhjenduseks palgatõusule, kuna palk peaks eelkõige sõltuma töötaja tootlikkusest.

Statistikaameti tarbijahinnaindeksi kohaselt kiirenes hinnatõus veebruaris, ulatudes kuu arvestuses 0,6 protsendini, aastatagusega võrreldes oli hinnatase 5,7 protsenti kõrgem.

«Tööturu olukord on mõneti paranenud, kuid inflatsiooni ei ole see siiski märkimisväärselt kiirendanud. Hõive kasvas 2010. aasta neljandas kvartalis hoogsalt ning tulemustasude taastamine detsembris andis tunnistust olukorra normaliseerumisest ettevõtetes,» nentis Lindpere.

Ligikaudu poole veebruari hinnatõusust põhjustas Lindpere sõnul köögivilja kallinemine 14 protsenti, mis on märgatavalt enam kui tavaliselt.

«Nafta hind on püsinud mõnda aega kõrgem, kui Eesti Panga viimases prognoosis eeldatud 88,6 dollarit barreli eest. See mõjutab hinnatõusu erinevate kanalite kaudu, mille tulemusel inflatsioon kujuneb oodatust tõenäoliselt mõnevõrra kiiremaks,» lisas ta.

Ka toidutoorme hinnatõus maailmaturul kestab. Kui võrrelda Eesti toiduhindade arengut teiste Euroopa Liidu riikide omaga, siis on meil Lindpere kinnitusel hinnad paljuski juba ette reageerinud. Eelkõige kehtib see näiteks teravilja- ja piimatoodete kohta.

Samas pole maailmaturul toimunu veel jõudnud üle kanduda näiteks siinsete lihatoodete hindadesse. Selle põhjus võib olla Lindpere sõnul tugevam konkurentsisurve selles segmendis, mis on aidanud seni hindu vaos hoida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles