Vaata, kes hakkavad kuuluma riigifirmade nõukogude nimetamiskomiteesse

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Raasuke.
Erkki Raasuke. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Valitsus toetas täna riigi osalusega äriühingute nõukogude liikmete nimetamiseks komisjoni ehk nimetamiskomitee moodustamist, mille tulemusena kaasatakse riigi äriühingute juhtimisse rohkem erasektori kompetentsi.

Kuigi valitsus arutas neljapäeval riigifirmade nimetamiskomitee loomise üle ka eelmisel nädalal, otsustati selle loomine lükata edasi kuniks on selge, kes sinna nimetada.

Komisjoni liikmed hakkavad olema erasektorist neli üldtunnustatud ettevõtlus- ja juhtimiseksperti tulenevalt nende pikaajalisest ja rahvusvahelisest juhtimiskogemusest ning laitmatust eri- ja ärialasest  reputatsioonist. Komisjoni hakkavad kuuluma rahandusministri ettepanekul Erkki Raasuke kui komisjoni juht, tulenevalt tema suurest juhtimiskogemusest ning pikaajalisest panusest riigi osalusega äriühingute juhtimise parandamisse.

Tööandjate Keskliidu ettepanekul nimetati liikmeks Gunnar Okk ning Sven Pertens majandus- ja taristuministri ning David James O’Brock-Kaljuvee ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri ettepanekul. Kõigil neil on pikaajaline rahvusvahelise taustaga ettevõtete juhtimiskogemus. Avaliku sektori esindajatena kuuluvad komisjoni rahandusministeeriumi kui riigi osaluspoliitika eest vastutava ministeeriumi kantsler ning roteeruva liikmena äriühingu osalust valitseva ministeeriumi kantsler.

Nimetamiskomitee hakkab tegema äriühingu üldkoosolekule ehk vastavat äriühingut valitsevale ministrile ettepanekuid nõukogu liikmete valimiseks ja tagasikutsumiseks, nõukogu liikmete arvu ja makstava tasu kohta.

Nimetamiskomitee loomisega täidetakse uue valitsusliidu lepet, mis näeb ette, et riigi äriühingute nõukogude liikmed valib nimetamiskomitee ning et ministrid ei nimeta enam neisse riigikogu liikmeid. Nimetamiskomitee mudeli pakkus 2015. aastal välja rahandusminister Sven Sesteri poolt riigi osaluspoliitika kaasajastamiseks kokku kutsutud ekspertrühm. Ekspertrühma hinnangul oli olulisim kitsaskoht riigi osalusega äriühingute tegevuses piisava juhtimiskogemuse puudumine äriühingute nõukogude tasemel. Sellest tulenevalt soovitas ekspertrühm luua suuremate börsiettevõtetega sarnaselt sõltumatu nõukogu liikmete nimetamiskomitee.

Nimetamiskomitee hakkab tegelema 31 riigi osalusega äriühingu nõukogude liikmetega. Riigi osalusega äriühingute nõukogudes on kokku ligikaudu 150 nõukogu liiget. Riigi äriühingutel on vara 6 miljardi väärtuses ja neis töötab ligi 15 tuhat inimest.

Komisjon alustab tööd lähiajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles