Seeder ei tõtta põllumeestele laenude tasumisel riigi abi pakkuma

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigvee alla jäänud rapsipõld.
Liigvee alla jäänud rapsipõld. Foto: Peeter Kümmel

Põllumehed ja pank peaksid ise laenude maksmisel kokkuleppele jõudma, kommenteeris põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder Keskerakonna juhi Edgar Savisaare soovitust, mille kohaselt peaks riik aitama põllumeestel laenu tasuda.

Kuku raadio saates «Ministri vastuvõtt» tunnistas Seeder, et paljud põllumehed on laenude ja liisingute tasumisega hätta jäänud. Ta märkis, et kuna möödunud aasta oli põllumehele hea, võeti julgemalt uusi kohustusi.

Seeder ütles, et laenu puhul on tegemist kahe osapoole ehk tootja ja panga vahelise lepinguga ning seetõttu peavad osapooled ise kokkuleppele jõudma. Samas lisas minister, et ministeerium on kutsunud panku üles paindlikkusele ning soovitanud üle vaadata laenude graafikud. Seeder kinnitas, et tema teada on pangad põllumeestele vastu tulnud.

Kuna mitmel pool Euroopas oli põllumajandusele hea aasta, siis hinnad on suhteliselt madalad, mis Seederi kinnitusel muudab Eesti põllumeeste elu veelgi raskemaks.

«Põllumees ei leia täna tuge kindlustuselt, rahastajalt ega ka riigilt. Kehvad ilmastikuolud ja põllumajanduse hooletusse jätmine annab põhjust esitada küsimus, et kui Eesti vajab toitu, kas ta siis vajab ka põllumeest?» küsis Savisaar eile Maalehes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles