Wallenbergide äriimpeeriumi ettevõtted vahetavad üksteise järel juhte välja

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB nõukogu esimees Marcus Wallenberg.
SEB nõukogu esimees Marcus Wallenberg. Foto: SCANPIX

Viimase kahe nädala jooksul on viis Wallenbergide dünastia 29 miljardi dollari suurusesse äriimpeeriumi kuuluvat ettevõtet tegevjuhist ise ilma jäänud või ta välja vahetanud, kirjutab Bloomberg.

Nimetatud ettevõteteks on SEB, Ericsson, Atlas Copco, Nasdaq ja Swedish Orphan Biovitrum. Wallenbergide 1916. aastal loodud investeerimisfirma Investor AB varadest moodustavad osalused nendes viies ettevõttes kokku 41 protsenti.

«Tegu ei ole millegi erakordsega,» kõlas SEB nõukogu esimehe ja Investor AB nõukogu aseesimehe Marcus Wallenbergi napp kommentaar ajakirjanikele esmaspäeval, mil ta teatas SEB ja Atlas Copco juhtide lahkumisest.

Tööstusfirma Atlas Copco tegevjuht Ronnie Leten jõudis ametis olla kaheksa aastat, ettevõttest lahkub ta omal soovil. Tema asendajaks määrati firmas 30 aastat karjääri teinud Mats Rahmström.

1856. aastal Wallenbergide poolt rajatud panga SEB 11 aastat ametis olnud tegevjuht Annika Falkengren otsustas samuti ise uute väljakutsete kasuks. Tema järglase nime ei ole veel avalikustatud.

Kui Leten ja Falkengren lahkusid ettevõtetest oma soovil, siis Ericssoni tüürinud Hans Vestberg pidi ametist käesoleva aasta alguses lahkuma firma nõukogu eelmisel suvel tehtud vastava otsuse tõttu. Maailma ühte suurimat telekomiseadmete tootjat hakkab juhtima endine Investor AB tegevjuht Borje Ekholm.

Ravimifirma Swedish Orphan Biovitrum teatas käesoleva aasta alguses, et lõpetab juulist töölepingu pidevalt Bostoni vahelt reisiva tegevjuhi Geoffrey McDonoughiga, otsides ühtlasi uut juhti, kes oleks asuks tööle paikselt ettevõtte peakorteris Stockholmis.

Börsifirmat Nasdaq 14 aastat juhtinud Bob Greifeld teatas samuti alles hiljuti, et astub oma ametikohalt tagasi ning siirdub ettevõtte nõukogu esimeheks. Varem oli seda positsiooni täitnud Ericssoni uus tegevjuht Ekholm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles