USA säästaks dollarilise sedeli väljavahetamisega miljardeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA-le oleks kasulikum dollarilistest sedelitest loobuda.
USA-le oleks kasulikum dollarilistest sedelitest loobuda. Foto: SCANPIX

USA auditeerimisameti analüüsi järgi võiks ühedollariliste sedelite täielik asendamine müntidega säästa riigile miljardeid.

Kuigi esimese nelja aasta jooksul tooks täielik vahetus kaasa kulusid, oleks 30 aastaga võimalik säästa 5,5 miljardit dollarit, seisis ameti avalduses. Sääst on võimalik tänu sellele, et mündid paberrahast vastupidavamad ning neid ei tule nii sageli vahetada. Sedeli eluiga on ligi 40 kuud, mündil aga mõnikümmend aastat.

Sarnaseid hinnanguid on ametilt palutud varemgi ja viimase paarikümne aasta jooksul on neid antud koguni neli korda. Viimane analüüs valmis 2000. aastal. Võrreldes eelmise analüüsiga on seekordne hinnang võimalikule säästavale summale aga kahanenud. Põhjuseks asjaolu, et pabersedelite eluiga on viimastel aastatel paranenud. Samas on peamine seisukoht jäänud samaks – amet soovitab USA-l ühedollarilise sedeli asendada mündiga.

Dollariline sedel ja münt on USA-s käibel paralleelselt. Katseid sedelid täielikult müntidega asendada on tehtud varemgi, kuid tugeva vastuseisu tõttu pole sellega seni lõpuni mindud.

Perioodil 1979 kuni 2009 on dollarilisi münte vermitud 4,2 miljardit, kuid need satuvad kauplustesse, restoranidesse ja baaridesse väga harva. Dollarilise sedeli kaitseks on loodud isegi spetsiaalseid organisatsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles