Buldogite medal Gorbatšovile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Gobatšov.
Mihhail Gobatšov. Foto: SCANPIX

Kremli poliitika on kui buldogite võitlus vaiba all, ütles Winston Churchill. Sa kuuled kõva lõrinat, kuid mis seal sünnib, jääb saladuseks. Nii on ka sel nädalal Mihhail Gorbatšovile 80. juubeliks omistatud Andrei Esmakutsutu ordeniga.

Medali andis üle president Dmitri Medvedev. Ega ta ometi arva, et Venemaa on langenud Brežnevi-stiilis stagnatsiooni ja vajab seetõttu väikest annust liberaalseid reforme, millega Gorbatšov kuulsaks sai? On ju Medvedev lõppude lõpuks perestroika ajastu laps, kes juuratudengina salakaubana sissetoodud Deep Purple’i kassette kuulas.

Ja miks läkitas Vladimir Putin Gorbatšovile õnnesoovidega telegrammi? Nagu enamik lihtsaid Vene inimesi, süüdistab ka peaminister teda selle sädeme tekitamises, mis NSVLi hävitanud tulekahju süütas. Kord kutsus Putin Nõukogude Liidu kokkuvarisemist «20. sajandi suurimaks geopoliitiliseks katastroofiks» – lisades siiski, et kes iganes seda liitu taastada tahaks, peab küll ilma ajudeta olema.

Eriti müstiliseks teeb medali tõsiasi, et Gorbatšov üha häälekamalt Putin-Medvedevi kahevalitsust kritiseerib. Ühes intervjuus süüdistas ta neid kahte «vara riisumises ja raha vaikselt maalt välja toimetamises» ning «kõige peitmises maksuparadiisidesse».

Ta hoiatas, et Vene režiimi võib tabada Hosni Mubaraki saatus, kui kiiremas korras demokraatlikke reforme ei juurutata.

Gorbatšov kurtis, et see on häbiasi, et Putin ja Medvedev juba tuleva aasta valimisi kokku klopsivad – nagu valijatel sõnaõigust polekski.

Ilmselt võib autasu seletada lihtsalt sellega, et Gorbatšovi jälg Venemaa ajaloos on liiga suur, et teda ignoreerida. Sama võib väita kadunud Boris Jeltsini kohta, kellele hiljuti kodulinnas ausammas püstitati.

Seda liiki tunnustust võib vaid kiita. Igal juhul üllam teguviis, kui nõukogulik komme endisi juhte ajalooraamatutest kustutada ja nende nägusid fotodelt maha nühkida.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles