Maris Lauri: nafta hind võib peagi alla tulla

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki makroanalüütik Maris Lauri
Swedbanki makroanalüütik Maris Lauri Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Swedbanki analüütik Maris Lauri kaldub Postimehele antud kommentaaris arvama, et nafta hind ei jää kõrgeks pikemaks ajaks.

Kahtlemata mõjutab nafta hinna tõus kõiki prognoose, eriti kui see hinnatõus osutub püsivaks. Lühiajaliselt on selge, et Lähis-Ida ebakindlus suurendab nõudlust ja hindu. Kui aga teised naftatootjad suudavad tekkinud puudujääki katta piisavalt operatiivselt, siis võivad hinnad ka üpris peagi alla tulla.

Nii et võib arvata, et prognoosid, et nafta hind tõuseb praegusest palju kõrgemale – isegi 200 dollarist kõrgemale –, on ikka väga spekulatiivsed. Ei tasu unustada, et mõni aasta tagasi tehti samasuguseid spekulatsioone ja need ei täitunud.

Langus tipptasemelt oli väga kiire ja väga sügav. Isegi praegune hinnatase tundub olevat pisut üle pingutatud – Liibüa osakaal maailma naftamüügis pole niivõrd suur. On üpris tõenäoline, et teised tootjad, eelkõige Saudi Araabia, suurendavad tootmismahtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles