Venemaal läheb viin kallimaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaal Rjazani alkoholipoes uurib ostja viinapudelit.
Venemaal Rjazani alkoholipoes uurib ostja viinapudelit. Foto: Alexander Ryumin/TASS

Viina jaehind Venemaal tõuseb 219 rublani (3,46 eurot) poole liitri eest, selgus õigusteabeportaali ilmunud Vene rahandusministeeriumi käskkirjast.

Praegu maksab odavaim pooleliitrine viinapudel 190 rubla ehk kolm eurot.

Käskkirja eelnõu kohaselt tõuseks väjamüügihind 177 rublani (praegu on see 165 rubla), hulgihind - 182 rublani (174 rubla).

Pakutav vähim jaehind läheneb 2014. aastal olnule - 220 rubla pooliku eest. 1. veebruaril 2015 alandati viina hinda 185 rublani, 13. juulil 2016 tõsteti 190. rublani.

Rahandusministeeriumi dokumendi kohaselt peab see meede tõstma tootmise taset ja kvaliteetse alkoholi käivet ning vähendama salakauba osa turul.

"Alkoholi alamhinna tõstmise vajadus tuleneb tootmiskulude suurenemisest ja surrogaatalkoholi turulepääsemise tõkestamiseks," seisab neis. "Alkoholi alamhinna suurendamine tõstab kvaliteetse alkoholi tootmise taset ning suurendab selle tootmist, samuti aktsiisi laekumist eelarvesse."

Teadupoolest tõsteti 1. jaanuarist 2017 esimest korda alates 2014. aastast viina ja muu kange alkoholi aktsiisi 500 rublalt 523 rublani liitri puhta piirituse eest.

Surrogaatalkoholiga võitlemise pakilisus suurenes pärast seda, kui Irkutskis suri pärast piiritust sisaldava vannivahu Bojarõšnik joomist 76 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles