Betoonelementide tootja sõlmis 40-miljoni-lepingu Rootsi pakendivabriku ehitamiseks

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TMB tootmine Tartus
TMB tootmine Tartus Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eesti ühe suurema betoonelementide tootja AS TMB gruppi kuuluv Betonimestarit Oy sõlmis 40 miljoni euro suuruse töövõtulepingu Rootsi tööstuskontserniga BillerudKorsnäs AB, et tarnida betoonelemente Gruvönisse ehitatava uue pakendivabriku jaoks.

TMB grupi ajaloo kõige suurema töövõtulepingu järgi toodavad ja tarnivad TMB tehased Eestis ja Soomes üle 80 000 tonni betoonelemente, mis kohapeal kokku monteeritakse. Tehase betoonelementidest ehituskonstruktsiooni püstitamiseks on planeeritud ligi 8 kuud, elementide tootmine algab selle aasta veebruaris.

«Tegemist on üsna erilise projektiga, kuna ehitusel kasutatakse rohkem kui 60 tonni raskusi suuremõõtmelisi betoonelemente, mille toodame Soomes Iisalmi tehases,» kirjeldas AS TMB juhatuse liige Jaan Luts. Ta lisas, et tootmisega on hõivatud tehased nii Tartus, Nastolas kui ka Turus.

Järgmise põlvkonna pakendimaterjalide tehas on viimaste aastate Rootsi üks suurimaid tööstusvaldkonna investeeringuprojekte, koguinvesteeringu suurus on 5,7 miljardit Rootsi krooni ehk ca 600 miljonit eurot. Sellest ligi 40 miljonit kulub betoonelementide tootmiseks ja monteerimiseks. Lutsu sõnul annab hiigelprojekt võimaluse end tõestada Põhjamaade turul arvestatava tegijana.

Rootsi tehase projekt moodustab TMB grupi selle aasta eelarvest ligi 30 protsenti ning Lutsu sõnul on see hea võimalus kasvatada ettevõtte usaldusväärsust suuremahuliste projektide osas.

Betoonelemendid toimetatakse Gruvönis asuvale ehitusplatsile nii laevaga kui ka maismaatransporti kasutades. «Eestist viime betoonelemendid kohale merd mööda, kuna Karlstadi sadam on seal üsna lähedal. Soome pool kasutab lisaks ka raudteetransporti, ent suurimad elemendid viiakse ükshaaval autoga kohale,» rääkis Luts.

BillerudKorsnäs on Rootsi ja maailma üks suuremaid pakkematerjalide tootmise kontserne. Uus tehas peaks tööle hakkama 2019. aasta alguses ning selle võimekus on toota aastas 550 000 tonni pakendimaterjale.

AS TMB on raudbetoonelementide müügi, tootmise ja paigaldusega tegelev ettevõte, millel on tütarettevõtted OÜ TMB Element Eestis, SIA TMB Elements Lätis, Bygg Element Sverige AB Rootsis ning Betonimestarit OY Soomes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles