Nafta hinda tõstab spekulatiivne raha

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) logo
Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) logo Foto: SCANPIX

Pärast 30. novembrit, mil Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) jõudis kokkuleppele, et liikmesriigid vähendavad tootmist enam kui miljoni barreli võrra ööpäevas, on nafta hind kerkinud umbes viiendiku võrra.

Ehkki OPECi kokkulepe jõustus selle kuu alguses, hakkas kohe voolama naftaturule ka spekulatiivset raha, mis panustas musta kulla hinna tõusule. Juba enne OPECi kokkulepet kasvas hinnatõusule panustavate spekulatiivsete tulevikutehingute arv 358 573-le, mis oli seitse korda suurem tehingute arvust, mis panustas hinnalangusele, kirjutas The Wall Street Journal.

27. detsembriga lõppenud nädalal (sellest ajast on saadavad värskeimad arvud) oli tõusule panustavate lepingute arv 35 korda hinnalangusele panustavate lepingute arvust suurem. Ühesõnaga, selliseid investoreid-spekulante, kes usuvad, et nafta hind hakkab langema, peaaegu ei olegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles