Rootsi eksperiment: lühem tööpäev läheb kalliks maksma

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööaega lühendanud Rootsi vanadekodule läks see kulukaks.
Tööaega lühendanud Rootsi vanadekodule läks see kulukaks. Foto: PantherMedia / Scanpix

Soome käivitas äsja kodanikupalga eksperimendi, Rootsi hakkab aga tegema kokkuvõtteid kaks aastat väldanud eksperimendist lühendatud tööajaga.

Liiga õhinasse ei maksa minna neil, kes on unistanud kuuetunnisest tööpäevast. Kulud on siiski osutunud tulust suuremaks, vahendas agentuur Bloomberg esimesi kokkuvõtteid Göteborgi Svartedaleni vanadekodus tehtud eksperimendist, kirjutab Äripäev. Selleks, et 68 hooldajaga vanadekodus tööaeg kuuele tunnile lühendada, säilitades täispalga, tuli 17 inimest juurde palgata, mis tähendas lisakulu 12 miljonit Rootsi krooni.

Eksperimendi käigus tehtud uuringud näitasid, et töötajate enesetunne paranes, mis vähendas haiguspäevade arvu, ning ka teenuse kvaliteet paranes, kuid linnal ei ole siiski kavatsust püsivalt sellisele korraldusele üle minna.

«See on seotud kõrgemate kuludega,» ütles Bloombergile kohalik vasakpoliitik Daniel Bernmar, kes kohalikus omavalitsuses vanurite hoolekande eest vastutab, lisades, et üleüldine tööaja vähendamine läheks liiiga kulukaks.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles