Briti peaminister nõuab selgust Vene advokaadi surma asjus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron.
Briti peaminister David Cameron. Foto: SCANPIX

Suurbritannia nõuab Kremlilt korruptsiooni vastu võidelnud Vene advokaadi surma asjaolude avalikustamist, riskides veelgi pingestada riikide vahelisi suhteid.

Sergei Magnitski, kes oli Vene investeerimisfondi Hermitage Capitali teenistuses, suri 2009. aastal Moskva eeluurimisvanglas – pärast seda, kui ta kinnitas politsei kaassüüd 230 miljoni dollari suuruses maksupettuses, milles kasutati ära tema kliendile kuuluvaid firmasid.

Advokaadi väärkohtlemisest ja surmast kinnipidamisasutuses on saanud Vene õiguskaitseorganite korrumpeerituse ja ebaõigluse sümbol, mida Kreml näib olevat võimetu peatama.

Vene president Dmitri Medvedev andis 2009. aasta lõpus korralduse Magnitski surma asjaolude uurimiseks, kuid uuringu tulemusi ei ole siiani avalikustatud.

Briti peaminister David Cameron ütles, et «on sügavalt mures» selle pärast , milline võib olla Magnitski juhtumi mõju õigusriigi ja inimõiguste austamisele Venemaal.

«Eriti olen ma mures selle pärast, et 2009. aasta novembris president Dmitri Medvedevi poolt käivitatud ametliku uurimise tulemused ei ole ikka veel avalikkuse ette jõudnud,» ütles Cameron Hermitage Capitali tegevjuhile William Browderile läkitatud kirjas.

Kui Vene välisminister Sergei Lavrov veebruaris Londonit külastas, arutas Cameron temaga ka Magnitski juhtumit. Mõlemad pooled käisid arutelu välja kui katse leevendada maade vahelisi pingelisi suhteid.

Downing Street on usaldanud Magnitski uuringu tulemuste jälgimise Euroopa asjade ministri David Lidingtoni hoolde.

Cameron ise kavatseb külastada Venemaad käesoleva aasta lõpu poole, mis oleks esimene Briti peaministri visiit alates aastast 2006.

Vene-Briti suhted läksid teravaks pärast endise KGB agendi Aleksandr Litvinenko tapmist Londonis aastal 2006. Üldiselt usutakse, et mõrv pandi toime Kremli tellimusel.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles