Astmelisest tulumaksust olulisema mõjuga on käibemaksumuudatused

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: Toomas Huik

Kui valimiseelsest debatist on jäänud mulje, et opositsioonierakondade põhiteema on astmeline tulumaks, siis sellest mitu korda suurema mõjuga on tegelikult hoopis käibemaksumuudatused.

Sotsiaaldemokraadid lubavad alandada toiduainete, ravimite ja kultuuriürituste piletite käibemaksumäära viiele protsendile.

See viiks rahandusministeeriumi arvutuste järgi riigikassast 200 miljonit eurot 2012. aastal ja järgnevatel aastatel keskmiselt 218 miljonit eurot.

Keskerakonna ettepanek on alandada lisaks eeltoodule ka toasooja käibemaks 20 protsendilt üheksale. Praxise analüütik Risto Kaarna märkis, et kuigi käibemaksu või aktsiiside kärpimine kahandab riigikassa tulusid, suurendab see vaesemate inimeste tarbimisvõimalusi.

Kaarna sõnul on Eesti maksusüsteemi suurim küsimus ettevõtete tulumaks. Eesti kapitali ja ettevõtlustulu maksumäär on madalaim Euroopas.

Viimases osas kavatsevad sotsiaaldemokraadid võimule saades taastada ettevõtete 10-protsendilise maksumäära. Ja lõpetuseks üks kurioosum: rohelised lubavad oma programmis, et valuutakomitee jääb ka järgmise parlamendi ajal riigis kehtima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles