Austraaliast Eestisse järsult kasvanud rahaülekannete taga ilmselt Transferwise (8)

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Transferwise asutajatest ja omanikest Kristo Käärmann.
Üks Transferwise asutajatest ja omanikest Kristo Käärmann. Foto: Eero Vabamägi

Mingil müstilisel põhjusel on järsult kasvanud rahaülekanded Austraaliast Eestisse, kirjutab Guardian.

Hiinasse tehti sel aastal küll enim rahaülekandeid Austraaliast, kuid suure hüppe võrreldes aastaga 2010 on seni teadmata põhjusel teinud rahaülekannete maht Eestisse.  2010. aastal liikus Austraaliast Eestisse 77 500 dollarit, mis kasvas järsult juba mullu 4,3 miljoni dollarini ja veelgi rohkem tänavu ehk 8,9 miljoni dollarini.

Austraalia rahapesuekspert John Walker selgitab seda küll asjaoluga, nagu oleks Eesti liitunud 2010 Euroopa Liiduga, mis tõi kaasa kaubavahetuse kasvu. Tegelik liitumine toimus 2004.

Walker nentis samas, et asi võibolla ka selles, et rahapesijad näevad Eestis uut võimalust.

Postimehele teadaolevalt on ülekannete taga hoopis Tranferwise`i kasvav äritegevus. Kristo Käärmanni ja Taavet Hinrikuse asutatud Tranferwise pakub soodsaid rahvusvahelisi rahaülekandeid.

Transferwise`i kommunikatsioonijuht Marek Unt ütles, et kuigi nad üksikute turgude mahte üksikasjalikult kommenteerida ei saa, siis ei paista need numbrid ka TransferWise'i mahtudega võrreldes ülemäära suured.

«Kuna oleme juba mõnda aega pakkunud klientidele ülekandeid Euroopast Austraaliasse, vastupidises suunas aga pidanud kasutama likviidsuse tagamiseks pankade, sealhulgas Eesti pankade abi, mängib meie ülekandemahtude kasv sel suunal kindlasti oma rolli, » märkis Unt.  

Politsei pressiesindaja teatas, et keskkriminaalpolitsei rahapesu andmebüroo on teemaga kursis ning hetkel ei ole uurijate hinnangul alust arvata, et tegemist võiks olla millegi ebaseaduslikuga, kuritegelikuga. Büroo ametnike sõnul on see ilmselt tingitud sellest, et paljud eestlased, kes ajutiselt elavad Austraalias on teinud ülekandeid ning tegemist n-ö piiriüleste teenuste pakkumisega.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles