Norra keelas riiklikul investeerimisfondil investeerida 15 söefirmasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra fjord
Norra fjord Foto: SCANPIX

Norra keskpank teatas kolmapäeval, et laiendas 15 söefirma võrra musta nimekirja, mis keelab riiklikul investeerimisfondil investeerida söetööstusega seotud ettevõtetesse.

Norra parlament kiitis 2015. aasta juunis heaks eelnõu, millega ei lubata fondil investeerida söe ja selle kaevandamisega seotud firmadesse. Lisaks peab fond loobuma investeeringutest elektrifirmadesse, mis toodavad üle 30 protsendi oma energiast söest.

Maailma suurima riikliku investeerimisfondi suurus on 7,53 triljonit Norra krooni (834 miljardit eurot). Fondi raha tuleb Norra naftamüügist. Investeeringuid tehakse võlakirjadesse, aktsiatesse ja kinnisvarasse.

Aprillis loodi must nimekiri firmadest, kuhu kuulus 52 firmat ja nende tütarettevõtet. Kolmapäeval lisati nimistusse veel 15 firmat, millest viis on USA-st, kolm Jaapanist ja kaks Hiinast. Vaatluse all on veel 11 firmat.

Fondi haldamise eest vastutava keskpanga teatel laieneb nimistu 2017. aastal veelgi.

Fondi investeerimispoliitikat juhivad ranged eetilised suunised, mis keskenduvad jätkusuutlikule majandusele, keskkonnale ja sotsiaalsele arengule.

Need suunised ei luba fondil investeerida ettevõtetesse, mis on sooritanud raskeid inimõigusrikkumisi, kasutavad lapstööjõudu või on põhjustanud rasket keskkonnakahju. Nimistus on ka tubakafirmad ning «erakordselt ebainimlikku» relvastust tootvad ettevõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles