Kuldar Leis: saunas tekkinud ideest sai tulevase majandusmõtlemise avapauk

Kuldar Leis
, ettevõtja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtja Kuldar Leis.
Ettevõtja Kuldar Leis. Foto: Kristjan Teedema

Aasta tagasi Tartu Ülikooli mahalammutatavas Oeconomicumi saunas Tartu entusiastidega arutledes tuli ülikooli ettevõtlus-ja innovatsioonikeskuse juht Andres Kuusik välja mõttega, et koondame senini eraldi toimunud killustatud väiksed tudengitiimide äriideede võistlusüritused kokku ühele päevale ja korraldame sTARTUp Day.

Osalema tulid Tartu Ülikool, Tartu linn, Ärinõuandla, Teaduspark, Garage48 Hub Tartu, Loomemajanduskeskus, Buildit, Contriber, Spark, Biopark, seega just noorte ettevõtjatega tegelejad. Enamik neist korraldas senini oma sihtgrupile üritusi ja võistlusi, mis suuremat kandepinda ei leidnud ning pigem oma valdkonna sees. Teisalt väärisid aga noorte värsked äriideed laiemat tähelepanu ja edasiarendamist, sestap oli vajalik osalejad püüne peale tõugata. Ei ole mõistlik häid ideid vaid žüriile jutustada, kogemuse ja potentsiaalsed partnerid toob ikka suur lava.

See ühise organiseerimise lust ja tahe, mis osalisi esmakordse ürituse loomisel aasta jooksul valdas, oli muljetavaldav. Esialgne unelm 1000 osalejast ja kõrvaltvaatavate skeptikute kommentaarid pöördusid ligi 3000 külastajaks, nii et nädal enne üritust tuli piletimüük lõpetada, sest värskesse ERMi konverentsiruumi rohkem lihtsalt ei mahu. Ürituse korraldamisega oli seotud kokku ligi 100 noort inimest, kellest eraldi tahan välja tuua organiseerimismeeskonna pealiku Lauri Soku, kes suutis kogu kaadervärgi veatult toimima panna ja niimoodi jätkates ootab seda meest suur tulevik.

Kokkuvõttes tõi ingliskeelne ärifestival kohale rohkem kui 40 esinejat üle maailma. Tegevus toimus kahel pealaval, seminariruumides, koridorides, seega ERM oli ruumiliselt paslik paik. Lisaks peaesinejatele ja diskussioonivoorudele toimusid päeva jooksul Kaleidoskoobi, Starteri, Builditi, Vega fondi ja Biopargi ideede võistlused, enamik osalejaid said suure auditooriumi ees esinemise kogemuse esmakordselt.

Tegutsemine ühise eesmärgi nimel

Miks ma seda kõike nii innukalt seletan? Esiteks seepärast, et kohaletulnute tagasiside oli nii positiivne, et tahan ilmajääjaid julgustada seesugustest ettevõtmistest varakult osavõtmise otsus teha. Teiseks oli üritus ülim näide, kuidas väga erinevad osalised suudavad jõud ühise eesmärgi nimel liita ja teha midagi sellist, mis algselt planeeritust palju vahvam on.

Kolmandaks, vaadates osalenud tudengitiime, õpilasfirmasid ja start-up-e olen absoluutselt veendunud, et meil väikses Eestis on pidevalt ambitsioonikaid ettevõtlikke noori peale tulemas, vaatamata valitsuse hädakisale kängumisest. Start-up-idel on ühine soov vaid, et riik looks mõistliku ja avatud keskkonna ning neid süsteemselt ei segataks. Ehk nagu mainis piltlikult Taxify asutaja Martin Villig, et riik vähemalt tänaval nendega ei võitleks.

Neljandaks, kõik ei pea pealinnades toimuma. Tartu linna, ülikooli ja ettevõtjate viimaste aastate koostöövaim oleks juba iseenesest ekspordiartikkel. Viiendaks võiks me kõik – poliitikud, keskastme- ja tippjuhid, koosolekute pidajad – võtta eeskuju tudengitiimide võistlusest osavõtjatest, et kuidas öelda kõik tähtsad mõtted ära kolme minutiga. Kuuendaks on ühiskond valmis, et nii ülikoolides kui gümnaasiumites oleks ettevõtlikkuse õpe kohustuslik, eks see tuleb nagunii, aga mõistlik oleks sellest kõva häälega ja tähtaegadega juba praegu rääkida.

Jõulukingid Põlva laadalt

Päev hiljem käisin Põlvas jõululaadal, seal oli teiste seas kauplemas enamik selle sügise Põlva koolide 12 õpilasfirmast (Põlva linnas pisut üle 6000 elaniku!, taandaks selle suhtarvuna mõnesse suuremasse linna). Meie pere jõulukingid said neilt ära ostetud, ei pea suuri jaekette koormama. Jõululaada tuttav tavakauba müüja oli päris nukker, et seekordsel jõululaadal särasidki õpilasfirmad ja seega vana olijana peab kestmajäämiseks oma äri paremaks tegema. Olen kindel, et aasta pärast müüvad ja presenteerivad nende õpilasfirmade osalised endid juba järgmisel sTARTUp Dayl 8. detsembril 2017.

Üleüldises riigieelarve ümberjagamistuhinas ärgem suurendagem riigi rolli majanduse reguleerimisel, uus ettevõtlus leiab ise tühjad kohad, millest äri annab teha. Kuulakem noori ja aitame vajadusel regulatiivselt kaasa. sTARTUp Day laadsed inspiratsioonikogunemised annavad korraliku tõuke uue ettevõtluse tekkeks, noortel lihtsalt ongi vaja omavahel olla, ei mäletagi varasemast ühtegi suuremat konverentsi, kus riigi esindaja tervitusblokist puudunud oleks. Viimaks: loo alguses mainitud vana ja väsinud Oeconomicumi asemele tuleb Delta, uus IT ja majandusteaduse Meka, seegi on selge märk uuest normaalsusest majanduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles