Soorm: otsime HKscaniga sõbralikku lahutust (3)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talleggi juht Teet Soorm Tabasalu uue tootmistsehhi avamisel 2013. aastal.
Talleggi juht Teet Soorm Tabasalu uue tootmistsehhi avamisel 2013. aastal. Foto: Andres Haabu

Baltikumi juhtkonna välja vahetanud HKScan jätkab endise tippjuhi Teet Soormi sõnul läbirääkimisi, et jõuliselt alustatud verevahetus lõpeks järgneva paari päeva jooksul siiski sõbraliku kokkuleppega.

-HKScani juhtkond teatas just, et alates praegusest juhib ettevõtte kogu Baltikumi äri Anne Mere, mitte Teet Soorm. Otsest rahalist kahju teie tegevusest pole selgunud, kuid teile heideti ette, et te pole oma huvisid kontsernile deklareerinud. Miks?

Minult on deklaratsiooni küsitud ühel korral ja ma olen sellele vastanud. Selles deklaratsioonis esitatakse konkreetseid küsimusi ja ma võin, käsi piiblil, kinnitada, et olen kõikidele nendele vastanud.

-HKScani tegevjuht Jari Latvanen kirjeldas, et seotud tehingud puudutasid praktiliselt kogu ettevõtte tegevust: ehitus-, tehnoloogia-, sööda- ja toorainehankeid. Sealhulgas ka teie isale kuuluvaid ettevõtteid.

Me ehitasime pärast põllumajandusreformi üles esimest korda efektiivse ja toimiva seakasvatuse süsteemi. Minu isa töötas selle süsteemiga seotud ettevõtetes ja temal on praegu nendes üle 20 protsendi osalust. Asi on olnud avalik, sest alates 2010. aastast on need ettevõtted pidevalt ajakirjandusest läbi käinud.

Pärast põllumajandusreformi jäi Eestis ühest miljonist seast alles vaid 250 000 siga. Meile öeldi, et Rakvere tapamaja tuleb sigadega täita. Eesti põllumeestele olid välja pakutavad läänelikud süsteemid täiesti vastuvõtmatud. Soomlased ei tahtnud võtta pangalaenu ega rajada farme, kuid tahtsid saada sigu. Kuid selleks hetkeks oli seakasvatus Eestimaal lõppenud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles