Holsmer: maksude kobareelnõu on aasta halvim seadus (1)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remo Holsmer.
Remo Holsmer. Foto: Eero Vabamägi

Reformierakonna fraktsioon pöördub presidendi poole palvega jätta täna riigikogus vastu võetud maksutõusude kobareelnõu seadusena välja kuulutamata ja kutsub üles õiguskantslerit andma seadusele oma hinnangu.

«Ettevõtjad ja juristid valivad igal aastal parima ning halvima seaduse. 2016. aasta halvima seaduse konkursi võitja selgus täna, kui IRL-i, sotside ja keskerakondlaste häältega võeti vastu maksutõusude kobareelnõu,» lausus riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees Remo Holsmer.

Kvaliteetsete seaduste mõõdupuuks on vastavus hea õigusloome tavale – kui põhjalikult on tehtud mõjude analüüs, kui läbipaistev on olnud menetlus ja mil määral on arvestatud huvigruppide arvamusega. Selle eelnõu puhul loobus koalitsioon Holsmeri sõnul neist põhimõtetest juba eos.

«Eelnõu algne sisu, milleks oli töötaja tervisekulude erisoodustusmaksust vabastamine, teisenes ühtäkki kokku seitsme seaduse muutmiseks. Puudus kooskõlastusring valitsuse tasandil, huvigruppidega ja muudatusettepanekute mõjuanalüüs. Pärast eelnõu teist lugemist määrati tavapärase 10 päeva asemel muudatusettepanekute tähtajaks kaks tööpäeva,» kirjeldas Holsmer protsessi riigikogus.

«Eelnõuga kiirustamist on põhjendatud sellega, et ametisse astus uus valitsus. See ei õigusta aga vähimalgi moel seaduserikkumist. Maksumuudatuste vastu võtmise ja jõustumise vahele peab jääma kuus kuud, kahenädalase etteteatamisega sotsiaalmaksu tõstes seda reeglit rikutakse,» lisas rahanduskomisjoni aseesimees.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles