Tartu Milli ähvardab hiigeltrahv maksupettuse eest (3)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TRT01: TARTU VESKI : TARTU, EESTI, 15OCT13 -  
Politsei ning Maksu- ja Tolliameti
TRT01: TARTU VESKI : TARTU, EESTI, 15OCT13 - Politsei ning Maksu- ja Tolliameti Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Lõuna Ringkonnaprokuratuur süüdistab ASi Tartu Mill käibedeklaratsioonides valeandmete esitamises, mille tulemusena jäi riigile laekumata käibemaksu summas 1 233 761 eurot. Süüdimõistmisel saab kohus ettevõttele määrata rahalise karistuse kuni 16 miljonit eurot.

Süüdistuse kohaselt esitas aktsiaselts Tartu Mill käibedeklaratsioonides valeandmeid 2012. aasta jaanuarist kuni 2013. aasta septembrini.

Ettevõtte selleaegset ostujuhti süüdistatakse  8-liikmelise kuritegeliku ühenduse kaasabil valeandmete esitamise organiseerimises. Kohtueelse menetluse raames kogutud tõendid viitavad sellele, et kuritegeliku ühenduse liikmed kasutasid üle 30ne variettevõtte, mille kaudu näidati tehinguid, mida tegelikult ei toimunud.

Nende näilike tehingute eest esitasid variettevõtted aktsiaseltsile Tartu Mill võltsarveid, mille alusel kandis süüdistatav kuritegeliku grupi kontrolli all olevatele variettevõtetele raha.

Sel viisil varjati tehinguid ASi Tartu Mill ja tegelike teraviljamüüjate vahel. Süüdistuse kohaselt jõudis võltsarvete alusel üle kantud raha kui kuritegelik tulu sularahana tagasi ühenduse liikmeteni, sh ostujuhini. Sularaha kasutati tegelikele teraviljamüüjatele vilja ja rapsi eest tasumiseks ning kuritegeliku ühenduse tegutsemise rahastamiseks, sh ühenduse liikmetele tasumiseks.

Tartu Maakohus mõistis juba 2014. aasta alguses kuus kuritegeliku ühenduse liiget kokkuleppemenetluses süüdi. Kohus leidis, et isikute süü on tõendatud ning toime pandud kuritegusid tunnistasid ka süüdistatavad ise.

Kohtueelset menetlust juhtinud Lõuna Ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Marek Vahingu sõnul on tegemist märgilise tähtsusega kriminaalasjaga ning seda mitte ainult kahju suuruse, vaid asja laiema mõju tõttu.

«ASil Tartu Mill kui ühel teraviljasektori juhtivettevõttel lasuv süüdistus heidab kahtlemata varju kogu teraviljatööstusele. Süüdistataval poleks olnud võimalik petturlikult ning ebaausalt tegutseda, kui poleks olnud teraviljamüüjaid, kes sellist käitumist aktsepteerivad. See omakorda aga näitab arenguruumi Eesti talunike ja viljakasvatajate ärikultuuris,» märkis Vahing.

Prokurör avaldab lootust, et niivõrd ulatuslike pettuste avalikkuse ette toomine ASile Tartu Mill süüdistuse esitamise läbi mitte ei kahanda usaldusväärsust teraviljatööstuse suhtes, vaid pigem annab ausatele viljakasvatajatele kindlustunnet.

«Majanduskuritegude uurimise ja avastamise ning tegude toimepanijate vastutusele võtmise üks olulisemaid eesmärke on ausate ettevõtjate ning ausa turu kaitsmine. Ausad ettevõtjad peavad teadma, et riik kaitseb neid, kuivõrd just nemad on meie majanduse üks alustaladest. Ettevõtjad omakorda aga saavad panustada ausa ja õiglase turu toimimisse õiguskaitseasutusi igast võimalikust pettuseohust teavitades,» sõnas kohtueelset menetlust juhtinud prokurör.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna juhataja Rain Kuusi sõnul ei ole ammutuntud arvevabrikute skeem majanduse varjatud osast kuskile kadunud ning maksu- ja tolliameti uurijatel tuleb sellega regulaarselt tegeleda.

«Võrreldes aga 4-5 aasta taguse ajaga arvevabrikud enam miljonitesse ulatuvate kahjudeni ei jõua. Uurijate töö tulemuslikkust näitab see, et vajalikud tõendusmaterjalid paneme kokku juba kuriteo toimepanemise varajases staadiumis ja sellega suudame arvevabriku tegevuse kiiremini tõkestada,» ütles Kuus.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi Maksu- ja Tolliameti uurimisosakond ning juhtis Lõuna Ringkonnaprokuratuur. Eelistungi aega ei ole kohus veel määranud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles