Vooglaid: suurim saavutus oli Liive välja vahetamine Eesti Energia juhi kohalt

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Vooglaid (paremal)
Märt Vooglaid (paremal) Foto: Peeter Langovits

Neli aastat Eesti Energia nõukogus tegutsenud Märt Vooglaid peab oma suurimaks saavutuseks välismaal nn kauboiinvesteeringuid teinud juhatuseesimehe Sandor Liive välja vahetamist tänaste alalhoidlike juhtide vastu.

"Lahkun nõukogust oma isikliku ajabilansi tasakaalu viimise nimel," ütles Vooglaid Postimehele. "Poliitilist survet selleks pole avaldatud. Oma suurimaks saavutuseks pean Sandor Liive ja tema meeskonna välja vahetamist, et päästa Eesti Energiat kauboinvesteeringutega kaasnevatest tulemustest."

Uus juhtkond on Vooglaiu sõnul tegutsenud hästi, sest ühtegi riskantset tehingut pole teinud. "Kui nüüd lõpuks õnnestub ka Jordaania projekt lõpule viia, siis on ühega nendest eelmise juhatuse riskantsetest tehingutest edukalt välja tuldud," lisas Vooglaid.

Eesti Energiast üksteise järel lahkuvad nõukogu liikmed Erkki Raasuke ja Märt Vooglaid asendatakse tõenäoliselt uue aasta alguses rahandusministeeriumi haldusalasse loodava nimetamiskomitee poolt.

Neli aastat Eesti juhtiva energeetikafirma nõukogus osalenud ettevõtja Märt Vooglaid teatas täna, et lahkub aasta lõpus ametist. Vooglaiult kommentaari ei õnnestunud saada, kuid ta oli juba varem rahandusministrile tagasi tõmbumise soovist teatanud. Artikli ilmumise ajaks polnud laekunud ka rahandusministeeriumi selgitus, kuid ametkond teatas, et otsib nõukogu liikmete lahkumisega seotud küsimustele vastuseid.

Novembris teatas lahkumisest nõukogu esimees Erkki Raasuke, põhjendades oma sammu Nordea panga etteotsa asumisega, kuid tõenäoliselt asub ta riigi huvisid esindama uue aasta alguses loodavas nimetamiskomitees.

„Mina ei lahku nõukogust ja ma ei tea, et keegi teine peale Raasukese ja Vooglaiu peaks lahkuma,“ ütles Postimehele Eesti Energia nõukogu liige Meelis Virkebau. „Pärast seda, kui nõukogu liikmeid hakkab esitama nimetamiskomisjon, pole enam põhjust oodata, et iga võimuvahetus muudab riigiettevõtete nõukogude koosseisu.“

Möödunud aasta viimastel päevadel lõpetas töö rahandusministeeriumi juurde loodud ekspertrühm, kelle ülesandeks oli välja töötada riigile kuuluvate äriühingute valitsemise põhimõtteid. Ekspertrühma juhtis toonane LHV juhatuse liige Erkki Raasuke.

Raasuke rääkis siis Postimehele, et ekspertide arvates on kõige tähtsam riigiettevõtete juhtkonna mehitamise küsimus, see tähendab mehhanism, kuidas moodustatakse ettevõtte nõukogu ja juhatus. Teiseks oluliseks soovituseks on valitsemisüksuse moodustamine, mille ülesandeks on vastutada riigi osalusega äriüksuste kogu portfelli eest.

Ehkki riigiettevõtete nõukogu liikmete lõpliku otsuse teeb endiselt aktsionäride üldkoosolek ehk ettevõtte valitsemisala minister, peaks edaspidi nõukogu valiku aluseks olema sõltumatu stabiilse koosseisuga viieliikmeline nimetamiskomitee. Viieks aastaks valitavas viieliikmelises komitees peaks olema kolm esindajat erasektorist ning kaks riigi esindajat – soovitatavalt rahandusministeeriumi ja majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantslerid.

Erasektori esindajatele tuleb seada kriteeriumid, milleks võiks olla näiteks kümme aastat tippjuhtimise kogemust, sellest viis aastat rahvusvahelise korporatsiooni üksuse tegevjuhina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles