Kelam: tekkimas on võidujooks Arktika regiooni ressurssidele

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Durhami ülikoolis koostatud kaart potentsiaalsetest tülikolletest Arktikas.
Durhami ülikoolis koostatud kaart potentsiaalsetest tülikolletest Arktikas. Foto: IBRU / Durham University

Asjasthuvitatud poolte vahel on juba tekkimas võidujooks Arktika regiooni ressurssidele juurdepääsu ja nende kontrolli pärast ning seetõttu on seal vaja Euroopa Liidu ühtset energia- ja julgeolekupoliitikat, leiab europarlamendi liige Tunne Kelam.

«Vene lipu paigaldamine merepõhja põhjanaba rajoonis augustis 2007 on selle konkurentsi üks sümboolseid avaldusi,» nentis Kelam.

Eile hilisõhtul arutas Euroopa Parlamendi täiskogu Arktika regiooni haldust ning sellel teemal esitatud resolutsiooni, mille kaasautoriks Euroopa Rahvapartei-Euroopa Demokraatide (ERP-ED) fraktsiooni poolt on Kelam.

Ta kutsus Euroopa Komisjoni võtma oma tegevuskavasse ELi ühtse energia- ja julgeolekupoliitika kujundamise Arktika regioonis.

Kelami sõnul kajastab parlamendiliikmete resolutsioon Arktika kiiresti muutuvat olukorda, arvestades Arktikas toimuvaid kliimamuutusi ning asjaolu, et maailma veel avastamata gaasi- ja naftavarudest arvatakse viiendik paiknevat kõnealuses piirkonnas.

Kelami hinnangul peaks Euroopa Komisjon esitama Arktika piirkonna jaoks kõigepealt oma ametliku seisukoha, kus pakutaks välja ELi jaoks olulised teemad ja tööprotseduurid.

Ehkki põhjadimensioon hõlmab ka Arktikat, vajavad regiooni eri probleemid tema väitel ELi kõikehõlmavat poliitikat, millesse tuleks kaasata ka ELile lähedalseisvad Norra ja Island.

ERP-ED eestkõneleja toetas ka Arktika kaitse rahvusvahelise lepingu ettevalmistamist komisjoni osavõtul, mis oleks analoogiline Antarktika kaitseks sõlmitud lepinguga, kuid ei saa seda kopeerida kahe piirkonna oluliste erinevuste tõttu.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles