Vene ettevõte kavandab Mõntu sadamasse LNG punkerdamise terminali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõntu sadam.
Mõntu sadam. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Vene gaasiettevõte LNG Gorskaya LLC kavandab Saaremaa lõunaosas asuvasse Mõntu sadamasse vedelgaasi (LNG) punkerdamise terminali, mis oleks osa suuremast, ligi 33 miljonit eurot maksvast projektist, kirjutab portnews.ru.

«Meil on praegu, nagu ütleb vanasõna, vee peale hanguga kirjutatud. On koostatud lihtsalt selline plaan, mingeid pabereid pole keegi allkirjastanud. Kui on asjal jumet, siis Mõntu sadam ei ole selle vastu,» ütles OÜ Mõntu Sadama juhatuse liige Mihkel Undrest BNS-ile.  

Undrest ütles, et 33 miljonit eurot jaotub laiali kogu projekti peale ja ei puuduta kindlasti ainult Mõntu sadamat. «See ei puuduta ainult sadamat. Selles suurusjärgus hakatakse seda Euroopas ajama,» ütles ta.

«See terminal võib ka mujale tulla. Küsiti, kas te olete huvitatud, vastasime et jah, oleme huvitatud. Me oleme kohtunud spontaanselt, eile oli esimene kohtumine, helistati, et saame kokku ja arutame. Kui nad uuesti helistavad, siis kohtume võibolla jälle. Aga võibolla nad enam meile ei helista, helistavad kellelegi teisele,» märkis Undrest.

Keskusesse kavandatakse Portnewsi andmetel 5000-kuupmeetrist ujuvat LNG hoidlat ning kaid punkerdatavate laevade jaoks. Laevu hakataks plaanide kohaselt punkerdama 1300-kuupmeetrise mahutavusega tankerlaevast.

Projekti rahastatakse osaliselt Euroopa Liidu (EL) transpordiinfrastruktuuri programmidest, seehulgas programmist CEF-T.  

LNG Gorskaya Overseas OÜ asutati 10. oktoobril. Firma juhatusse kuulub Kirill Lyats, kes on ka firma omanik. Ettevõte on osa Vene LNG Gorskaya LLC-st, mille direktor Lyats samuti on.

Ettevõtte kodulehel seisab, et gaasi eksport peaks algama rahastusest sõltuvalt kõige varem juba järgmise aasta keskpaigas.

LNG Gorskaya LLC kavandab samalaadset terminali ka Saksamaale Lüübekisse. Terminalid hakkaks tegutsema koostöös Peterburi lähistele Gorskayasse rajatava LNG tehasega, mis suudaks aastas töödelda ligi 2 miljardit kuupmeetrit maagaasi 1,26 miljoniks tonniks LNG-ks.

Interfax teatas mullu septembris, et lisaks tehasele ehitatakse projekti raames ka üheksa LNG punkerdamislaeva, kaid, gaasitoru ning LNG punkerdamisterminalid Soomes, Saksamaal ja Rootsis. Eestit Interfax toona ei maininud. Ehitustöid teostab GE Oil & Gas tütarettevõte Nuovo Pignone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles