MKM: riigipromo asemel tuleks hankida välisinvesteeringuid (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljar Lubi
Viljar Lubi Foto: Peeter Langovits

Eesti peaks tegelema vähem riigi turundamisega ning selle asemel keskenduma konkreetsete välisinvesteeringute kaasamisele, märkis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) majandusarengu asekantsler ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) nõukogu aseesimees Viljar Lubi.

Eesti aastaste kaasatavate välisinvesteeringute maht peaks majanduse kasvu elavdamiseks olema vähemalt poole suurem, märkis Lubi kolmapäeval EAS-i välisinvesteeringute keskuse aastalõpuseminaril, kommenteerides EAS-i järgmise aasta tegevuskava, kus on esialgu planeeritud otseste välisinvesteeringutena 80 miljonit eurot. Tema sõnul on see üks madalamaid eesmärke viimaste aastate jooksul.

«See [täiendavate investeeringute kaasamine] ei ole kerge, aga meie ambitsioon peab olema palju suurem,» ütles Lubi. «Selle saavutamiseks peaksime oluliselt rohkem oma tegevusi fokusseerima ehk tegelema üksikute kõige tähtsamate klientidega, ning, jah, seetõttu tegema ka vähem klassikalist riigipromo.»

«Meie tulemus ei sõltu loomulikult ainult välisinvesteeringute keskusest, kuid meie välisesindajad on niiöelda esiliinil ja tunnetavad kõige paremini, mida on tarvis teha selleks, et aasta lõpuks tulemus ära tuua. Koostöös inimestega Tallinnas paneme kokku väärtuspakkumise ja siis peame selle ka maha suutma müüa," märkis Lubi. Tema sõnul kasutavad samasugust lähenemist ka meie eeskujuks olevad väikeriigid nagu Taani ja Iirimaa.

«Näiteks üliedukas välisinvesteeringute meelitaja Iirimaa on seadnud oma riigi eesmärgiks tuua viie aastaga riiki 900 uut välisinvesteeringut, aastas teeb see 180 uut projekti,» ütles Lubi.

«Arvestades, et Iirimaa on Eestist umbes neli korda suurem, oleks võrreldav ambitsioon Eesti puhul vähemalt 45 uut investeeringut aastas.»

Lubi sõnul tähendab see, et rahuldava tulemuse saamiseks peaks iga EAS-i välisesindaja keskenduma viiele-kuuele kõige tähtsamale projektile aastas. EAS-i välisinvesteeringute keskus ongi tema sõnul võtnud viimasel ajal suuna, et keskenduma peab reaalsete mõõdetavate tulemuste äratoomisele.

Kolmapäeval toimub Sokos Hotell Viru Konverentsikeskuses EAS-i välisinvesteeringute keskuse aastalõpuseminar, millest võtavad osa kõik EAS-i välisesindajad ja välisinvesteeringute keskuse töötajad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles