Endine audiitor teenib Youtube'iga tuhandeid dollareid kuus

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christian LeBlanc
Christian LeBlanc Foto: «Radar» / Kanal 2

Christian LeBlanc ei ole rikaste vanemate hellitatud poeg. Ta on üks neist, kes on teoks teinud meie kõigi unistuse - reisida ringi ja elatuda sellest. 22-aastane Christian on üle maailma tuntud youtuber, kes filmib ja pildistab oma reise ja saab selle eest Youtube'ilt raha.

«Kaks kuud tagasi olin Tais. Möödunud kuul olin Balil. Nädala eest olin Austraalias. Pidevalt reisin ringi ja käin ilusates paikades. Mingis mõttes on see muinasjutuline elustiil,» räägib Christian oma elust.

Kanadast pärit Christian on jõudnud oma reisidega Eestisse, kust ta teeb järjekordse reisivideo. Selle laeb ta üles Youtube'i, kus see saab ilmselt palju vaatamisi, misjärel videokeskkond teeb Christianile väljamakse.  

Christian töötas auditeerimisfirmas Ernst & Young. Tegi ränkrasket tööd ja alustas karjääri.

Christian: «Põhimõtteliselt pidanuksin seal kolm aastat rabama, et seejärel oma firma asutada. Olin alati tahtnud oma firmat. Aga ma poleks iial arvanud, et lahkun töölt kolme kuu pärast ja hakkan tegelema millegi nii hullumeelsega kui see praegu.» 11 kuud tagasi tegi ta oma esimese Youtube'i reisivideo. Tänaseks vaatab tema videoid iga kuu kaks miljonit inimest.

«On see praegu sinu jaoks päris töö?»

«Jah, teenin rohkem kui oma eelmisel töökohal Ernst & Young'is, kust lahkusin jaanuaris, et täiskohaga videotega tegelda.» 

Christiani tähelend sai alguse hoopis ühest fotoseeriast. Ta sai üleöö tuntuks kui hakkas postitama pilte, kus tema tüdruksõber Laura Reid juhatab teda käsitsi erinevatesse ilusatesse paikadesse. 

«See polnud meie originaalne idee, aga töötas väga hästi. Vaatajatele meeldib see siiani. Sarnaseid fotosid tehakse kõikjal üle ilma. Hindan fotode edu selle järgi, kui palju need like'e saavad. Sellised pildid töötavad üles riputades endiselt hästi.» 

Eestisse tuli Christian oma pruudi Lauraga, kelle kaunis kuju on tuttav Christiani läbimurde fotodelt, kus neiu talutab noormeest mööda ilma ringi.

Laura: «Kui Christian ütles, et tuleb töölt ära ja hakkab täiskohaga  sellega tegelema, oli see šokk. Aga on omamoodi lahe, kui sul on unistus ja töötad selle nimel.» 

Kuidas raha Youtube'is liigub? «Sa vaatad televiisorit ja kuulad raadiot, aga üldiselt hakkab vaatajate ja kuulajate hulk vähenema. Inimeste hulk kasvab, aga sotsiaalvõrgustikes. Inimesed kulutavad palju aega, vaadates telefoniga

Youtube'i, Instagrami. Turundajad on sellest aru saanud. Nad teavad, et tähelepanu tuleb  saavutada sotsiaalvõrgustikes. Raha, mida kulutati raadios, läheb nüüd sotsiaalmeediasse.»

«Turundajad ja brändiomanikud võtavad ise sinuga ühendust, et nende kaupa reklaamiksid?»

«Jah. Vahel on need tooted, vahel teenused või turismiametid. Mulle makstakse väga korralikult, et nende nime tutvustaksin või neile videoid toodaksin. Täpset numbrit ei saa ma avaldada, aga võin öelda, et kui töötada turismifirmadega, võid täispika kampaaniaga teenida kümneid tuhandeid dollareid. Seega oleneb asjaoludest, mida on väga palju. Sind võidakse palgata vaid kümne Instagrami foto jaoks või siis tellitakse täispakett, videod ning fotod ja nende kasutusõigused, et teha rahvusvahelist turundust. Oleneb kampaania suurusest. Aga kergesti võid jõuda kümnete ja sadade tuhandete dollariteni, kui saad väga hea kampaania.»

«Palju sa siis ikkagi teenid?»

«YouTube maksab mulle reklaamide kaudu. Kui keegi vaatab minu videot ja mängib reklaamiklipp või hüppab ekraanile mingi reklaam, saan mina 60 protsenti reklaamitulust. See on nagu pakkumispind.Inimesed teevad pakkumisi, et videotele reklaame peale pandaks. Kui oled populaarne, maksavad reklaamid rohkem. Enne jõule lähevad reklaamid kallimaks. Reklaami mõttes on mul väga hea kuu, sest reklaamijad püüavad oma tooteid tutvustada ja reklaamipind maksab rohkem. Sel kuul oli mul kaks miljonit vaatajat. Kuigi summa vaataja kohta pole kuigi suur, siis kahe miljoniga korrutades tuleb kokku ilus number, mis aitab jätkata minu üsna kulukat elustiili. Selline reisimine on kallis.»

Palju üks vaatamine maksab? «Kõik oleneb sellest, kes on su vaatajaskond. Tegin selles kohta kalkulatsiooni. Üks vaataja Ameerikas on väärt 12 vaatajat Filipiinidel. Kui üks ameeriklane vaatab minu videot,  tähendab see reklaami mõttes sama palju, kui videot vaataks 12 filipiinlast. Võiks öelda, et miljon vaatamist

tähendab umbes 2000 dollarit…»

Teine kord, kui Christian jõudis ülemaailmsetesse uudistesse - ka Eesti omadesse, oli siis, kui Tai kuningriigis haaras elevant Christiani käest fotoaparaadi ja tegi londiga endast ja Christianist selfie, mis ristiti meedia poolt elfiks. 

«See levis üle ilma. Seda näitasid BBC, CNN ja muud uudistekanalid. BuzzFeed on neist tähtsaim just sotsiaalmeedia valdkonnas. Kui BuzzFeed seda jagas, kasvas Instagramis minu jälgijate arv 3000-lt 15 000-le.» 

Nii aitas üks elevant Christianil saada juurde jälgijaid, mis reaalselt konverteerub rahaks. Kohe jagab Christian meile õpetust, kuidas saada edukaks youtuberiks.   

«Öeldakse, et ilus nägu pildil aitab. Kahtlemata nii on. Nii paljud konkureerivad väga piiratud meediaruumi pärast. Peab olema midagi, mis vaatajat kohe haarab. Hea välimus aitab, aga pead olema valmis kõvasti tööd tegema ja looma head materjali. Sa pead ennast müüma. Miks muidu keegi iga päev peaks vaatama su fotosid või videoid? Seega on heast välimusest abi, aga hea sisu on olulisem.»

Kui palju pingutust nõuab  nende videote ja piltide loomine? «See on hullumeelne. Täiskohaga töö ja ületunnid ka veel. Youtuberi jaoks ongi raske see, et väljalülitamisnuppu sul pole. See pole üheksast viieni töö, et nüüd lähed koju. Alati on e-kirjad, mõni pooleliolev materjal. Töötan vast 80 tundi nädalas. Kui lisada juurde aeg, mil räägin telefoniga ja vastan kommetaaridele, siis ma töötangi lakkamatult,» räägib Christian. 

Loeme oma töötunnid kokku ja saame aru, et edukas youtuber teeb kaks korda rohkem tööd kui keskmine eestlane. Kuid tal on omad boonused. Näiteks ei reisinud Christian ka Eestisse oma raha eest. Sõidu ja majutuse maksis kinni EAS, kelle kaudu esines Christian läinud reedel Tartus ärifestivalil Startup Day.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles