Kaupmehed: aktiisitõusud sulgevad väikepoode (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grossi pood Rakveres.
Grossi pood Rakveres. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Eesti Väikekaupmeeste Liit väidab uuele valitsusele saadetud pöördumises, et valitsuskoalitsiooni poolt kavandatavad muudatused aktsiisipoliitikas sulgevad väikepoode.

Järgneb väikepoodnike pöördumine:

Valitsuskoalitsioon on teavitanud kavatsusest rikkuda kehtivas alkoholi-, tubaka-, kütuse-, ja elektriaktsiisi seaduses sätestatud lahja alkoholi aktsiisi tõusumäära, tõstes seda seniste plaanidega võrreldes 2,2 korda rohkem.

Selle sammuga tõstetakse Eesti alkoholi aktsiisimäär üheks kõige kõrgemaks Euroopa Liidus ning luuakse alus suuremahuliseks piirikaubanduse tekkeks, millega kaasneb loodetud täiendava maksutulu asemel suures ulatuses maksulaekumiste vähenemine. Eesti riigil jääb aktsiisitõusu järgselt eelarvesse planeerituga võrreldes maksude näol saamata hinnanguliselt 150 miljonit eurot aastas.

Eesti ja Läti alkoholiaktsiiside erinevusest tekkiva piirikaubanduse hoogustumise tagajärjel tekib Lõuna- ja Kesk-Eestis olukord, kus ei ole enam majanduslikult mõistlik pidada väikepoode. Järskude aktsiisitõusude tulemusel ootab maapiirkondades ees paljude väikepoodide sulgemine ning sellega kaasneb nii igapäevaste toidu- ja tarbekaupade kättesaadavuse vähenemine kui ka posti- või pangateenuse võimaluste kadumine. Väga paljude inimeste jaoks võib seeläbi pikeneda teekond igapäevase leiva-piima järele 10-15 kilomeetri võrra. Lisaks kaovad maakaupluste sulgemise tulemusel maapiirkondadest sajad töökohad.

Juhime tähelepanu, et planeeritavate aktsiisitõusude ellu rakendamisel on elementaarne viia läbi analüüs muudatuste võimalikest mõjudest majandusele, regionaalsele tööhõivele ja inimeste elukvaliteedile. Meie andmetel neid aspekte uute aktsiisitõusude valguses analüüsitud ei ole.

Ülaltoodust tulenevalt teeme ettepaneku Riigikogule jätta ära kavandatav kiirustades tehtav järsk aktsiisitõus ning võtta ette põhjalik majanduslike mõjude hindamine enne järgnevate muudatuste tegemist seadusandluses.

Väikekaupmeeste Liit koondab enda liikmeskonda ligi 150 väikepoodi, sh on kümneid maakaupluseid, andest tööd kogu Eestis ligi 3000 inimesele.  

Pöördumisele on alla kirjutanud OG Elektra,  RRLektuse ja Aldar Eesti esindajad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles