Novembris oli korterite hinnatase viimase kümnendi kõrgeim

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja.
Kortermaja. Foto: Postimees/Scanpix

Hinnakasv jätkus hoolimata tehinguaktiivsuse pidurdumisest, Selgub Arco Vara kinnisvaraturu ülevaatest.

Novembris tehti Eestis 1 806 eluruumidega seotud korteritehingut. Tehingute arv oli sealjuures võrrelduna oktoobriga langenud 0,2 protsenti ning võrrelduna mulluse aasta sama ajaga kasvanud 1,3 protsenti. 

Hinnatasemelt oli möödunud kuu võrdlemisi sarnane 2006. aasta novembrile, millal erinevalt hinnatasemete sarnasusest tehti siiski koguni 57 protsenti rohkem tehinguid kui käesoleva aasta novembris.

Korteritehingute keskmiseks mediaanhinnaks kujunes 1 184 eurot ruutmeeter. Ruutmeetrihind oli sealjuures võrrelduna oktoobriga kasvanud 3,4 protsenti ning võrrelduna mulluse aasta novembriga koguni 11,5 protsenti.

Tuginevalt nii käesoleva aasta möödunud kuule kui mulluse aasta novembrile on hinnatase pidevalt kasvanud Tallinnas ja Tartus kuid seevastu mõlemal juhul langenud Pärnu linnas.

Eesti korteriturul on senine kiire hinnakasv asendunud juba pikemat aega pidurdunud tehingute arvu mahuga ning stabiilse hinnataseme kasvutrendiga, mida veavad tehingud uute korteritega. Erinevalt uusehitistest on järelturu korterite (ehitatud 1940.-2000. a.) hinnatasemed olnud novembri andmetele tuginevalt mõningases languses.

Vaadelduna ainuüksi iga-aastast novembri kuu statistikat, oli käesoleva aasta novembris hinnatase viimase kümnendi kõrgeimal tasemel. Siiski, jõudmaks 2007. aasta juunis kujunenud kõrgeima hinnatasemeni, oleks ruutmeetrihinnal tarvis veel kasvada 38  euro võrra ruutmeetri eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles