Tööandjad: komisjon ei andnud maksupaketi analüüsiks piisavalt aega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tamsar.
Toomas Tamsar. Foto: Toomas Tatar

Tööandjate keskliit ei esitanud rahanduskomisjonile esmaspäevaks enda arvamust maksumuudatuste kobareelnõu kohta, kuna liidu teatel pole neil olnud piisavalt aega neid analüüsida.

«Tunnustame Riigikogu rahanduskomisjoni soovi eest huvigruppe arutellu kaasata. Paraku on [eelnõus] ühest väikesest, kuigi väga olulisest seadusemuudatustest nädalaga saanud ligi sajapunktiline kobareelnõu, mille osas seisukoha kujundamine võtab rohkem aega, kui kaks tööpäeva,» kirjutas Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Toomas Tamsar rahanduskomisjonile.

Tööandjate hinnangul ei ole muudatustele eelnenud ka piisavalt sisulist diskussiooni ega mõjuanalüüsi, mistõttu ei ole võimalik põhjalikku sisulist tagasisidet anda 12. detsembriks, mis oli komisjoni seatud tähtaeg. «See, et tagasiside andmiseks jäetakse nii vähe aega, tähendab, et tegelikult sisulist kaasamist ei toimu,» kirjutas Tamsar.

Tema sõnul on kindel, et ebastabiilsus ja oluliste maksupoliitiliste otsustega kiirustamine ilma huvigruppe kaasamata ei toeta ettevõtluskeskkonda ega majandust. «Eelnõuga on seetõttu õigem edasi minna esialgse terviseedenduse erisoodustuse regulatsiooni osas, arvestades Eesti Tööandjate Keskliidu ja teiste huvigruppide enne esimest lugemist tehtud muudatusettepanekuid,» märkis ta.

Niinimetatud maksumuudatuste kobareelnõu algne eesmärk oli vabastada tööandjate tehtud investeeringud töötajate tervisesse erisoodustusmaksust, sel kujul läbis see ka esimese lugemise. Hiljem lisas uus võimuliit sinna hulgaliselt maksumuudatusi, millest suur osa jõustub juba järgmisel aastal.

«Ülejäänud seadusemuudatusi tuleb menetleda korrektselt eraldi. Seejuures on maksukorralduse seaduse kohaselt võimalik kiiremini kui kuus kuud jõustada vaid maksumaksjale soodsaid muudatusi,» kirjutas Tamsar.

Eelmisel nädalal avaldatud arvamusartiklis märkis Tamsar, et riigikogu maksumuudatuste paketi kiire menetlemine ei vasta heale tavale ning sekkuma peaks justiitsministeerium ja vajadusel ka president, kes võiks jätta seaduse välja kuulutamata, kui see rikub põhiõigusi.

Majandusminister Kadri Simsoni ütles eelmisel nädalal BNS-ile, et ta üldiselt jätkuvalt ei toeta kobareelnõude esitamist, kuid samas on tema sõnul praegu riigikogus arutluse all olev uue koalitsiooni maksumuudatuste kobareelnõu vajalik, selleks et taastada majanduskasv.

«Selleks, et tagada tuleval aastal vajalik riigieelarve tulude ja kulude tasakaal, peavad mitmed muudatused kehtima hakkama juba kas tuleva aasta algusest või esimesest juulist. Äsja ametisse asunud valitsus ei saa lasta poolt aastat või tervet aastat raisku – see võib halvendada Eesti majanduse tänast seisu veelgi enam. Meie muudatuste eesmärk on seisakus majanduse käimasaamine ning me teeme seda nii kiirelt kui võimalik," rääkis minister.

Rahanduskomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin ütles samuti eelmisel nädalal, et kobareelnõu on vajalik ajasurve tõttu. «Kui uus koalitsioon oleks loodud septembris-oktoobris, siis oleks muidugi piisavalt aega,» ütles Stalnuhhin eelmise nädala esmaspäeval riigikogus BNS-ile.

Riigikogu rahanduskomisjonis arutluse all olevad uue koalitsiooni maksumuudatuste pakett näeb ette ulutuslike muudatusi, muuhulgas sotsiaalmaksulangetuse ära jätmist, lahjade alkohoolsete jookide aktsiisi ennaktempos tõstmist ja sõidukite registreerimisel heitmetest või mootori võimsusest sõltuva tasu kehtestamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles