Tubli rahamasin ja piisake meres

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carlsberg
Carlsberg Foto: SCANPIX

Eesti suuremate õlletootjate emafirmade juhid, Carlsbergi tegevjuht ja president Cees ’t Hart ning Soome õlletootja Olvi tegevjuht Lasse Aho saatsid möödunud nädalal Jüri Ratasele ühise kirja, kus avaldasid soovi peaministriga isiklikult kohtuda veel enne, kui valitsusliit võtab maksude kobarseaduse kiirkorras vastu.

Firmajuhid selgitasid, et kavandatavad aktsiisitõusud seavad juba tehtud ja tulevikus tehtavad investeeringud Eestisse väga tugeva kahtluse alla. Sisuliselt ähvardasid maailma suurimate õlletootjate hulka kuuluv Carlsberg ja Soome suuruselt teine õlletootja Olvi Eestist ära kolida.

A. Le Coq kuulub Olvi kontserni juba peaaegu kaks aastakümmet ning on olnud põhjanaabrite õlletootjale oluline investeering ja korralik rahamasin. Kümmekond aastat tagasi moodustas Tartus asuv õlle- ja karastusjookide tootja üle kolmandiku grupi käibest ning üle poole tegevuskasumist.

Praeguseks on A. Le Coqi osakaal kontserni kogukäibest langenud umbes veerandini ja tegevuskasumis 40 protsendini. Vähemalt osaliselt on meie osakaalu kahanemise põhjus Valgevene tütarfirma Lidskoje Pivo, mille Olvi võttis üle 2009. aastal. Näiteks moodustas Lidskoje Pivo selle aasta üheksa kuu käive, 60 miljonit eurot, veerandi Olvi grupi käibest, aga tegevuskasum, 8,4 miljonit eurot, 26 protsenti grupi kasumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles