Tere piimatööstus saab uue omaniku

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tere.
Tere. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eesti kapitalil põhinev toiduainetetööstuskontsern Maag Grupp on sõlmimas kokkulepet Tere AS emafirma nõuete omandamiseks või refinantseerimiseks.

«Tehingu õnnestumiseks on vaja, et saame Terele laenu andnud pankadega – Nordea ja DNB Pangaga kokkuleppele, kuidas omandada või refinantseerida pankade nõuded Tere vastu,» selgitas ASi Maag Grupp nõukogu esimees Roland Lepp.

«Pangad algatasid Elveda OÜ pankroti. Tere AS taotleb ettevõtte saneerimist, kuna ei jõudnud pankadega laenulepingute pikendamiseks kokkuleppele. Seepärast tegime Nordeale ja DNB Pangale ettepaneku Tere kohustuste refinantseerimiseks.»

«Ettevõtte usaldusväärsuse taastamiseks on kõige olulisem Tere finantsprobleemide kiire lahendamine,» ütles Lepp.

«Kindlasti soovime omandada Tere nii, et arvestame kõigi partnerite ja võlausaldajate huve. Kui suudame tehingu lõpuni viia, saame tulevikus ühendada Tere ja Maagi tütarettevõtte Farmi AS oskusteabed. Koduturu jaoks on oluline, et see tehing võimaldab oluliselt vähendada toorpiima tänast suuremahulist väljavedu Läti ja Leedu piimatööstustesse,» selgitas ta

«Meil on pikaajaline kogemus sektoris, oskused, teadmised ning finantsiline võimekus, et tagada Eesti põllumeestele sujuv koostöö töötlejaga ning õigel ajal õiglane tasu tehtud töö ja toodetud piima eest,» rääkis Roland Lepp.

«Loodame, et meie kava realiseerub. Tehingu lõpuleviimiseks peavad täituma mitmed eeltingimused, sest tegemist on tavapärasest keerukama tehinguga. Maag Grupp esitab lähiajal konkurentsiametile taotluse koondumisloa saamiseks.»

«Minu jaoks on oluline, et Tere tulevane omanik on tugeva finantsvõimekusega ning suudab tagada Tere kaubamärgi  ja tooteportfelli arengu ka tulevikus,» ütles Tere ASi kauaaegne juht Oliver Kruuda. «Usun, et Maag on Tere senistele partneritele hea ja usaldusväärne koostööpartner. Vähetähtis ei ole ka asjaolu, et Maag on kohalik ettevõte, mis hoolib Eesti turust ja Eesti põllumeestest.»

Piimatööstus Tere oli juuli seisuga pankadele võlgu üle 30 miljoni euro, tarnijatele ligi 20 miljonit eurot ning riigile maksudena 800 000 eurot. Suurimaks võlausaldajaks on DNB Pank 15,4 miljoni euroga, järgnevad Nordea Bank AB Eesti filiaal 14 miljoniga ning Nordea Finance Estonia 4,9 miljoni euroga. Tarnijatest on suurima nõudega OÜ Vändra 1,1 miljoniga, järgnevad Tetra Laval Credit AB 1 miljoniga ja OÜ Epiko 900 000 euroga.

Harju maakohus kuulutas oktoobris välja Oliver Kruuda piimatööstuse Tere AS-i emaettevõtte Elveda OÜ pankroti, millega seoses vahetas pankrotihaldur välja ka Tere nõukogu ja juhatuse, määrates muuhulgas ettevõtte juhiks Aivar Rehe.

Augustis said Tere ASi juhatuse liige Oliver Kruuda, veel viis isikut ja Tere AS kahtlustuse maksupettuses, mille tulemusel on jäetud riigile tasumata nii tulu- kui ka käibemaksu kokku umbes 375 000 euro ulatuses. 

AS Maag Grupp on 1996. aastal tegevust alustatud Eesti kapitalil põhinev ettevõte, millest on tänaseks välja kasvanud toiduainete tootmise ja müügiga tegelevate firmade grupp. AS Maag Grupp koondab ettevõtteid Farmi Piimatööstus AS, Rannarootsi Lihatööstus, Pouttu, Avalon Foods, Maag Food, Gelid Food ja Nigula Piim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles