OPECi otsuses mängis võtmerolli Venemaa

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OPEC-i naftaministrite kohtumine Viinis.
OPEC-i naftaministrite kohtumine Viinis. Foto: Alexey Vitvitsky/Sputnik/Scanpix

Homme kohtuvad Viinis Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) esindajad kartelli mitte kuuluvate naftatootjatega eesotsas Venemaaga, et leppida kokku, kui palju viimased oma toodangut vähendavad. 30. novembril otsustasid OPECi liikmed, et vähendavad tootmist 1,2 miljoni barreli võrra ööpäevas. Lisaks anti teada, et naftakartelli mitte kuuluvad riigid vähendavad tootmist veel 600 000 barreli võrra.

Nafta hind reageeris siis uudisele kümneprotsendilise tõusuga, sest kokkuleppe saavutamine oli üllatus ning kärpe suurus oli samuti loodetust suurem.

Otsuse vähendada tootmist esimest korda pärast finantskriisi langetas OPEC juba septembri lõpus Alžeerias toimunud energeetikakonverentsil, kuid riikide konkreetsete kvootide paikapanemine jäeti 30. novembril toimunud OPECi naftaministrite kohtumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles