Eesti Arengufond on sisuliselt tegevuse lõpetanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arengufond.
Arengufond. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eesti Arengufondi tegevus on sisuliselt lõpetatud, juriidilise kehana jätkab fond tegevust tuleva aasta 30. juunini.

«Arengufondi likvideerimine on nõnda kaugel, et 15. november oli meil bilansipäev ja alates sellest ajast oleme otsi kokku tõmmanud,» ütles Arengufondi juhataja ja likvideerija Annika Lentso BNSile. Ta lisas, et Arengufondi nõukogu koguneb viimast korda 19. detsembril ja siis ongi aasta lõpuga kõik.

Tänase seisuga on Arengufondis Lentso sõnul peale tema enda tööl veel büroojuht. «Meie lõpetame 31. detsembril,» sõnas ta. «Kuna mina olen likivideerija, siis mina veel mõnda aega lepinguliselt haldan neid asju,» lisas Lentso.

Kui infot tehtud arenguseire tegevuste kohta valmistub fond lähiajal riigikogu kantseleile üle andma, siis investeerimistegevuse reorganiseerimisega läheb Lentso sõnul veel aega.

«Oleme praegu pannud omale tähtajaks 30. juuni, et selleks ajaks hiljemalt peavad olema asjad reorganiseeritud ja uued fondivalistejad valitud, praegu konkurss käib,» rääkis Lentso.

Arengufond juriidiliselt on tema sõnul järgmise aasta esimesel poolaastal veel olemas, aga inimesi seal enam ei tööta.

«Minu ülesanne oligi tegelikult see, et kõik, mis vähegi on seotud arenguseirega, see läheks üle riigikogu kantseleile,» sõnas Lentso. «Me ei ole veel lõplikult alla kirjutanud ja ka seda kõvaketast üle andnud, nii-öelda seda know-how'd, meie nimetame seda seirevaraks,» märkis ta.

Kõik, mis on 10 aasta jooksul Arengufondis tehtud ja dokumenteeritud, on Lentso sõnul elektrooniliselt olemas ja läheb riigikogu kantseleisse.

«Kuidas nad seda kasutavad, kas nad seda kasutavad, see on juba nende teha.» Lentso lisas, et osa tehtust läheb ka riigiarhiivi.

Arenguseire Keskuses veel töötajaid ja juhatajat pole.

«On küll nõukogu, mille algne esimees on tänane Eesti president. Ka seal on muutused, küll nad valivad. Ma saan aru, et konkurss käib, küllap nad valivad ja panevad uue inimese tööle äkki juba 1. jaanuarist,» rääkis Lentso.

Riigikogu kiitis suvel heaks riigikogu kantselei juurde Arenguseire Keskuse loomise, mille tulemusel lõpetab Eesti Arengufond tegevuse. Keskus hakkab koostama ühiskonna pikaajaliste arengute analüüsi ja arengustsenaariumeid, eristades ühiskonnale avanevaid võimalusi ja ohte. Samuti hakkab keskus jälgima arengustsenaariumite elluviimist.

Selle tulemusena lõpetab Eesti Arengufond tegevuse ja Arengufondi seadus tunnistatakse lõplikult kehtetuks 2017. aasta 1. juulil.

Arengufondi tütarettevõte AS Smartcap antakse koos õiguste, kohustustega ja Arengufondi investeerimiskapitaliga üle sihtasutusele Kredex.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles