Swedbank: Eesti ärikeskkond on jätkuvalt läänemeremaade keskmine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki kontor Paides
Swedbanki kontor Paides Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Swedbanki läänemeremaade konkurentsivõime indeks näitab, et Eesti ärikeskkond sel aastal ei muutunud ja hinnang sellele püsis indeksis kajastatud kümne Läänemere äärse riigi keskmisel tasemel.

Eesti reiting jäi alla kõrgeima hinnangu saanud Rootsile, samuti Soomele, Norrale, Taanile ja Saksamaale, aga oli kõrgem Leedust, Lätist, Poolast ja Venemaast, mille ärikeskkond sai valitud riikidest madalaima hinnangu, teatas Swedbank.

Eesti ärikeskkond sai teiste riikidega võrreldes kõrged hinded hariduses; tugevas, läbipaistvas ja efektiivses riigivalitsemises ning innovatsiooni vallas. Maailma tippudega võrreldes on Eesti ärikeskkonnal kõige rohkem arenguruumi maksupoliitika valdkonnas. Maksupoliitikas tõstetakse esile Eesti ettevõtete kõrget maksukoormust teiste kõrge elatustasemega OECD riikidega võrreldes.

Eesti majandus saadab vastuolulisi signaale. Ühelt poolt on Eesti majanduskasv jõukohasest kasvutempost oluliselt madalam ja vajaks justkui riigipoolset tuge. Teiselt poolt survestab ettevõtteid liiga kiire palgakasv, mis tuleneb peamiselt sobiva tööjõu nappusest. Kuigi tööpuudus peaks lähiaastatel kasvama, tuleneb see peamiselt töövõimereformist ja pinged tööturul ilmselt püsivad.

Uue valitsuse kavandatavad majanduspoliitilised muudatused võivad suurendada riske Eesti majanduses, kuna see ei vaja praegu valitsuse kulutuste olulist suurendamist. Eesti tööturg on üle kuumenenud ja palgakasv liiga kiire. Valitsussektori investeeringud peaksid järgmisel aastal veerandi võrra suurenema juba senise plaani kohaselt, uusi plaane arvestamata. Nõudluse liigne stimuleerimine võib viia liiga kiire palkade, tarbimise ja ehitusmahtude kasvuni. See võib omakorda tuua kaasa eksportivate ettevõtete konkurentsivõime vähenemise, kui tootmiskulud liiga palju tõusevad.

Tööealise elanikkonna vähenemine ja ühiskonna vananemine tähendavad järjest suuremaid kulutusi sotsiaalhoolekandele ja tervishoiule, mis omakorda vähendab riigi võimalusi majanduskasvu toetavateks investeeringuteks. Kuigi Eesti riigivõlg on praegu väike, survestavad riigirahandust tulevikus nii muutused rahvastikus kui ka Euroopa Liidu eelarvest makstavate toetuste alanemine. Seetõttu aitaks riigieelarve konservatiivne planeerimine vähendada riske, et riigi võla kiire kasv koormaks tulevikus praegusest oluliselt väiksemat arvu maksumaksjaid.

Tänavune raport vaatleb muuhulgas Balti riikide ekspordi arengut viimastel aastatel. Balti riigid on suhteliselt edukalt saanud üle kaubamahtude olulisest vähenemisest Venemaa suunal, asendades need suures osas teiste turgudega Euroopas ja mujal.

Swedbank ootab järgmistel aastatel Baltikumis ekspordikäibe kasvu. Selle taga on nii välisnõudluse tugevnemine kui ka hindade tõus. Eksportivate ettevõtete konkurentsivõimet ohustavad samas tööjõukulude liiga kiire kasv, kvalifitseeritud tööjõu puudus, investeeringute nappus ja võimalikud protektsionistlikud suundumused mitmetes ekspordi sihtriikides.

Swedbank koostab Läänemere regiooni konkurentsivõime indeksit alates 2010. aastast. Indeks koosneb kümnest valdkonnast, mis Swedbanki hinnangul iseloomustavad vastava riigi ärikeskkonda ja konkurentsivõimet kõige rohkem. Indeks võimaldab võrrelda Läänemere äärsete riikide arengut omavahel ja eelmiste aastatega võrreldes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles