«Dante põrgu» Tripoli lennujaamas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/Scanpix.

Põgenevate läänemaailma esindajate sõnutsi meenutab Tripoli ummistatud lennujaam «Dante põrgut».


Kuna Vahemerel möllavad tormituules laevad - nende hulgas USA tšarteraluse 285 inimesega pardal - ööseks Tripolisse vangi jätsid, pääses maalt minema vaid õhuteed pidi.

Samal ajal ei suutnud Brüsselisse kokku tulnud Euroopa välisministrid kuidagi kokku leppida, mida hakata peale Põhja-Aafrikast ähvardava ootamatu sisserändega.

«Lennujaam on paras mülgas, täielik kaos,» ütles Liibüas Jaapani firma heaks töötav julgeolekuekspert, Briti kodanik Mike Skeet. «Tuhat, kaks tuhat inimest üritavad põgeneda. Peamiselt egiptlased, kel pileteid pole.»

Mitmed lennufirmad, nende hulgas Lufthansa ja Emirates, teatasid Tripoli lendude tühistamisest.

Pealtnägijate kirjeldustest ja fotodest selgub, et lennukitele suundujatel tuleb võidelda hirmunud rahvahulkadega, kes üritavad terminali tungida. Lennujaama koridorides kõrguvad aga mägedena kohvrid ja muu kraam, mille põgenejad maha on jätnud.

«See on nagu Saigoni langemine,» ütles kanadalane Greg Schwim, kes töötas ühe energiafirma kontoris Tripoli lähistel. «Tripoli ise on vaikne, kuid öösel kuulda on laske, suurtükkide kõminat.»

Enamjaolt eurooplastest evakueerujad kõnelesid täielikust seadusetusest ja korralagedusest mitmes riigi osas, samal ajal olevad ka rahulikke piirkondi.

Peamiseks välismaalaste evakueerimiskeskuseks on kujunenud väike Vahemere saar Malta, mis paikneb Liibüa rannikust vähem kui 400 kilomeetri kaugusel. Nii laevu kui lennukeid on oma kodanikke päästma saatnud Suurbritannia, Hiina, Saksamaa ja Filipiinid.

Euroopa Komisjon ütles teisipäeval, et evakueeritud on ligikaudu 5000 ELi kodanikku, kusjuures Liibüas on neid veel 5000-6000. Samas tunnistasid ametnikud, et numbreid kinnitada on väga keerukas.

Malta võimude sõnutsi kardavad nad massilist väljarännet Liibüast, kus elab hinnanguliselt 1,5 miljonit välismaalast – pärit peamiselt teistest Aafrika maadest, kust nad omakorda vägivalla eest Liibüasse on põgenenud.

Paljud on juba varem erinevatel viisidel Vahemere ületanud, et Euroopast poliitilist varjupaika otsida.

Jaanuaris saabus Itaalia saarele nimega Lampedusa, 200 kilomeetrit Maltast lääne suunas, ligi 6000 tuneeslast – pärast seda, kui Ben Ali režiim kokku varises.

Itaalia abipalve võimaliku Põhja-Aafrika migrantide «invasiooniga» toime tulemiseks sai Euroopa siseministrite kokkutulekul Brüsselis aga leige vastuvõtu.

Itaalia siseminister Roberto Maroni ennustas, et nende rannikule on otsustanud jõuda koguni 1,5 miljonit migranti – «invasioon, mis Itaalia põlvili surub».

Ministri hingestatud retoorikale vaatamata leidsid mitmed liikmesriigid siiski, et ei soovi kirjutada välja tšekke veel mitte asetleidnud katastroofi kulude katteks.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles