Riik loob gaasituru andmevahetuse platvormi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riik loob gaasituru andmevahetuse platvormi.
Riik loob gaasituru andmevahetuse platvormi. Foto: Mati Hiis

Riik loob sarnaselt elektriturule ka gaasituru andmevahetuse platvormi, mis võimaldab kodutarbijal saada pidevat ülevaadet oma gaasitarbimisest ja vahetada gaasimüüjat.

Gaasituru paremaks ja tarbijasõbralikumaks toimimiseks luuakse eelnõu järgi gaasituru andmevahetuse platvorm sarnaselt elektrituru andmevahetusplatvormiga. See võimaldab tarbijal saada pidevat ülevaadet oma gaasitarbimisest ja vahetada gaasimüüjat.

Täna on Eestis kaheksa gaasimüüjat ning 53 000 gaasitarbijat. See muudatus aitab muuta Eesti gaasiturgu avatumaks ja soodustab konkurentsi müüjate vahel, seisab valitsuse päevakorras.

Gaasimüüjate halduskoormust vähendab eelnõu säte, mille järgi hakatakse neilt tegevusloa asemel nõudma üksnes registreerimiskohustust. Gaasi müüja, kes müüb gaasi kodutarbijatele, ei pea enam müügilepingu tüüptingimusi konkurentsiametiga kooskõlastama. Piisab, kui müüjal on tüüptingimused oma veebilehel avaldatud.

Lisaks kehtestatakse energiajulgeoleku huvides kohustus, et gaasivaru võib hoida vaid Euroopa Liidu riigis. Gaasivaru võetakse kasutusse kui gaasisüsteemis on tõsine varustushäire.

Eelnõu kohaselt sätestatakse gaasi süsteemihaldurile, kes on Elering Gaas, detailsem nõue hoida kodutarbijate ja eluruumide kütteks soojust tootvate ettevõtjate jaoks gaasivaru tagamaks gaasi vähemalt 30-päevane varustuskindlus tarnehäire korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles