Sooman: õlletootjate PR on üle võlli läinud (10)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pindi Kinnisvara suurkliendi osakonna juht Peep Sooman.
Pindi Kinnisvara suurkliendi osakonna juht Peep Sooman. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman kirjutab oma Facebooki postituses, et õlleaktsiisi tõus tähendab keskmisele alkoholitarbijale vaid mõnda lisaeurot kuus ning õlletootjad on oma PRi üle võlli keeranud.

Järgneb Peep Soomani Facebooki postitus:

Õlleaktsiis tõuseb ligi 14 sendi võrra pudeli kohta. Nelja aasta pärast on aktsiis juba 35 senti kõrgem kui praegu. Kuid keskendume alustuseks järgmisele aastale ja edasiarvutusi võib igaüks ise teha. 

Keskmine eestlane tarbib aastas 10 liitrit absoluutalkoholi (100%). See tähendab, et keskmine eestlane joob õllesse (5%) ümber konverteeritult 200 liitrit ehk 400 pudelit õlut. Pole minu asi kaagutada, on seda vähe või palju. Kuid matemaatika läheb edasi. Värske aktsiisitõus (14 s/pudel) mõjutab seega keskmist eestlast nõndaviisi: 400*0,14=56 €. Kui me nüüd kuu peale selle taandame, siis saame keskmise õllenoka igakuiseks lisakuluks 4,66 eurot. Palju? Vähe? Minu arvates on vähe. Tuginen oma hinnangus taas matemaatikale- keskmise eestlase brutokuupalk on 1119 eurot, mis teeb 896 eurot neto ehk puhtalt kätte. 4,66 eurot moodustab sellest 0,52%. Seda on tunduvalt vähem, kui viimaste aastate keskmine inflatsioon. 

Ja nüüd vaatame, mida teevad Eesti suuremad õlletootjad.  Saku „külmutas“ palgad. Tegelikult ei külmutanud ta midagi, see on PR trikk. A. Le Coq hoiatab majanduse kokku varisemise eest. See on juba nii hull jutt, et siin pole isegi midagi kommenteerida. Tarmo Noop (A. Le Coqi juht-toim.) soleerib võimsalt, juhtides personaalselt seda ristiretke. Aga arvutused on tegemata ja PR läks üle võlli.

Mõlema õlletootja omanikfirmad soovivad peaministriga kohtuda ja neile selgitada, kuidas nende investeeringuplaanid luhta lähevad ja kuidas tuhanded inimesed tööta jäävad, sest keskmise õllesõbra kuueelarve saab 0,52%-lise paugu. 

Ei ei, ma ei ole üldse karsklane ega Keskerakonna fänn. Aga lauslollust on paha vaadata. 

Et mitte niisama tänitada, paar soovitust ka. Õllenokad- kui aktsiisitõus teie rahakoti pihta lööb, siis ostke natuke odavamat õlut. Saku Originaal ja A. le Coq Premium ei ole ainsad sordid maailmas ja pähe hakkavad kõik ühtemoodi. Õlletootjad- vahetage nõustajad välja.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles