Pfizer sai epilepsiaravimi liigkõrge hinna eest 84 miljonit naela trahvi

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pfizeri logo ettevõtte peakorteris.
Pfizeri logo ettevõtte peakorteris. Foto: SCANPIX

Briti konkurentsiamet (CMA) määras ravimitööstuse gigandile Pfizer 84,2 miljoni Inglise naela suuruse trahvi, kuna leidis, et ettevõte oli riigi tervishoiuteenistuselt NHS kasseerinud epilepsiaravimi eest liigkõrget hinda, kirjutab Wall Street Journal.

Lisaks sai 5,2 miljoni naela suuruse trahvi ka ravimi edasimüügiga tegelenud ettevõte Flynn Pharma.

CMA teatel tõusis fenütoiin naatriumi kapslite 100 milligrammise paki hind 2012. aastal pärast ravimi edasimüügi ainuõiguste Flynn Pharma kätte minekut 2,83 naelalt 67,50 naelale. Kaks aastat tagasi vähendati ravimi hinda küll 54 naelale. Hinnatõusu taga oli CMA hinnangul osaliselt ka Pfizer, kuna ravimikontsern müüs Flynn Pharmale ravimit 17 korda kallimalt kui varem teistele edasimüüjatele. Enne kahe ettevõtte kokkulepet müüdi ravimit Epanutini brändi alt, pärast müügiõiguste Flynn Pharma kätte minekut kaotati brändinimi ära, kuna geneerilisi ravimeid võib Briti seaduste järgi müüa vaba hinnaga, samas kui bränditud ravimite puhul tuleb ravimifirmadel saavutada valitsusega teatud hinnakokkulepe. Tavaliselt on geneerilised ravimid võrreldes brändi nime kandvate ravimitega kordades soodsamad, kuid Epanutini puhul oli tegu ravimiga, millel polnud turul alternatiivi, mistõttu said Pfizer ja Flynn Pharma selle eest ka endale sobivat hinda küsida.

Kõnealuseid fenütoiin naatriumi kapsleid kasutavad Suurbritannias igapäevaselt 48 000 epilepsia käes kannatavat inimest.

Pfizer on lubanud trahvi edasi kaevata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles