Swedbank: palgatöötajate ostujõu kasv hakkab oluliselt vähenema

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liis Elmik, Swedbanki vanemökonomist
Liis Elmik, Swedbanki vanemökonomist Foto: swedbank

Swedbanki vanemökonomisti Liis Elmiku hinnangul hakkab tuleval aastal palgatöötajate ostujõu kasv hindade tõusu ja aeglasema brutopalga kasvu tõttu oluliselt aeglustuma.

Kaupade ja teenuste hinnad kallinesid novembris eelmise aastaga võrreldes statistikaameti andmetel ühe protsendi. Hindade tõusu andis suurima panuse kõrgemate aktsiisimäärade toel kallinenud alkohol ja tubakas. Toiduainete hindu kergitas piimatoodete hinnatõus. Tugev nõudlus toetas rõivaste, toitlustuse ja majutuse hindade kasvu.

Elmiku hinnangul peaks järgmistel kuudel kallima nafta panus hinnaindeksisse oluliselt suurenema. Detsembris peaks nafta hind panga prognoosi järgi olema aastatagusest juba umbes 40 protsendi võrra kallim. Mootorikütuste hinnatõus on aga oluliselt väiksem, kuna mootorikütuste hinnast moodustavad suurima osa erinevad maksud. 

Swedbanki hinnangul järgmisel aastal hindade kasv kiireneb, seda tänu toorainete kallinemisele ja tarbimismaksude tõusule. Hindade tõusu ja aeglasema brutopalga kasvu tõttu aeglustub oluliselt palgatöötajate ostujõu kasv.

Elmik märgib oma kommentaaris, et makromajandusliku ja rahapoliitilise keskkonna järjest suurem erinevus Euroopa ja USA vahel ning poliitiliste riskide kuhjumine Euroopas nõrgendavad euro kurssi USD suhtes. Swedbanki prognoosi järgi jõuab euro-dollari kurss kuue kuu pärast pariteedi lähedale. Euro odavnemine USD suhtes suurendab mõnevõrra importkaupade ja –teenuste hindu Eestis. Samal ajal on euro odavnemine kasulik neile euroala ja Eesti eksportööridele, kes USA dollarites oma toodangut müüvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles