Tarbijahinnad kasvasid novembris peamiselt alkoholi, tubaka ja kütuse kallinemise najal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholilett. Foto on illustreeriv.
Alkoholilett. Foto on illustreeriv. Foto: Liis Treimann

Tarbijahinnaindeks tõusis 2016. aasta novembris võrreldes oktoobriga 0,1 protsenti ja võrreldes eelmise aasta novembriga 1 protsendi.

Kaubad olid 2015. aasta novembriga võrreldes 1,2 protsenti ja teenused 0,8 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta novembriga võrreldes tõusnud 3,1 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 0,5 protsenti, teatas statistikaamet.

2015. aasta novembriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim alkohoolsete jookide ja tubaka 7,3-protsendine kallinemine. Sealjuures on alkohoolsed joogid kallinenud 6,6 protsenti ja tubakatooted 9,1 protsenti. Suuremat mõju indeksile avaldas veel mootorikütuse kallinemine. Aastataguse ajaga võrreldes oli diislikütus 3,9 protsenti ja bensiin 3,8 protsenti kallim. Eelmise aasta novembriga võrreldes on toidukaupadest enim ehk 27 protsenti kallinenud töödeldud puuvili, värske kala on kallinenud 22 protsenti ning suhkur 15 protsenti.

Oktoobriga võrreldes oli novembris tarbijahinnaindeksi suurimaks mõjutajaks toidu 1,2-protsendine kallinemine, millest ligi kolmandiku andsid 1,9 protsenti kallinenud piim, piimatooted ja munad ning üle viiendiku 2,9 protsenti kallinenud köögivili. Suuremat mõju indeksile avaldas veel transport, kus novembriks ostetud lennukipiletid olid 17 protsenti odavamad kui kuu varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles