Rahanduskomisjon soovib maksumuudatuste arutelu jätkata nädala pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Stalnuhhin.
Mihhail Stalnuhhin. Foto: Liis Treimann / Postimees

Rahanduskomisjon vaatas läbi maksureformiga seotud muudatused ja otsustas teha teisipäeval täiskogule ettepaneku tulumaksuseaduse ja sotsiaalmaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu teine lugemine katkestada ja jätkata arutelu nädala pärast.

Rahanduskomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin ütles, et komisjoni istungil toimus pingeline arutelu kavandatavate muudatuste üle. Otsused langetati hääletamise teel.

«Eelnõusse viidi sisse muudatused, mis puudutavad maksuvaba tulu reformi üldiselt. Tulumaksumäär jääb 20 protsendile. Üldine maksuvaba tulu määr tõuseb 500 euroni kuus võrreldes praeguse 170 euroga. Maksuvaba tulu määr kaob aga 2100-eurose ja suurema kuise tulu puhul,» ütles Stalnuhhin pressiteates.

«Lastega seotud maksuvabastused jäävad endisel kujul alles. Uus süsteem asendab alates 2018. aastast ka madalapalgaliste tagasimakse. Keskmine pension jääb endiselt maksuvabaks,» ütles Stalnuhhin. Ta lisas, et koos maksuvaba tulu tõusuga kaob abikaasade ühine tulu deklareerimine. Majutusteenuste käibemaks püsib 9 protsendil, ära jääb plaanitud tõus 14 protsendile.

Sotsiaalmaksumäära pooleprotsendiline vähenemine jääb ära. Selle eelarvemõju on ligikaudu 40 miljonit eurot. Põhjendus on asjaolu, et see annab võimaluse ära jätta teisi maksutõuse.

Muudatused vähendavad peamiste kütuste aktsiisimäärasid ja ühtlustavad teisi. Tühistatakse aastaks 2018 kavandatud diislikütuse aktsiisimäära tõus 4,93 sendilt liitri kohta 5,42 sendile liitri kohta. Samuti lükatakse 2017. aastaks kavandatud kütuseaktsiisimäärade tõus jaanuari algusest veebruari algusesse.

Koalitsioonileppe kohaselt kehtestatakse sõiduautode registreerimise tasu, mis peaks kehtima alates 1. juulist 2017. Selleks diferentseeritakse riigilõiv süsihappegaasi heitme alusel. Selle puudumisel kasutatakse mootori võimsuse näitajat kilovattides.

Kavandamisel on veel lahjade alkohoolsete jookide – õlle, siidri ja veini – aktsiisimäärade tõstmine.

Tulumaksuseaduse ja sotsiaalmaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu teine lugemine on kavas riigikogu täiskogu istungil 7. detsembril. Rahanduskomisjon otsustas teha täiskogule ettepaneku eelnõu teine lugemine katkestada ja jätkata arutelu nädala pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles