Novembrist liiguvad pankadevahelised maksed kiiremini (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga asepresident Madis Müller.
Eesti Panga asepresident Madis Müller. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Täna Eesti Pangas toimunud maksekeskkonna foorumil kinnitasid pangad, et alates 21. novembrist 2016 toimuvad pankadevahelised maksed hommikuti varem. 

See tähendab, et kliendid saavad tööpäeva hommikul teisest pangast laekuva summa senisest varem oma kontole. Tegemist on esimese suurema muudatusega maksete kiiruse vallas pärast ühtse euromaksete piirkonnaga (Single Euro Payment Area, SEPA) liitumist, teatas keskpank.

„Eesti Panga jaoks on maksete kiiruse parandamine väga oluline. Pärast seda, kui euromakseid hakati kogu Euroopa Liidus tegema ühtmoodi, jäid pankavahelised maksed Eestis aeglasemaks. Eesti Pank on selle murega aktiivselt tegelenud, et taastada vähemalt endine olukord ja leida paremaid lahendusi,“ rääkis Eesti Panga asepresident Madis Müller ja lisas, et häid uudised on mitu.

„Pankadevaheliste maksete arveldussüsteemi haldaja EBA Clearing tegi Eesti ettepanekul arveldussüsteemi täienduse, mis andis pankadele võimaluse edastada pankadevaheliste maksete andmeid tööpäeva varahommikul. Selle tulemusena saavad pangakliendid raha enda kontole juba kell 9, mitte alles kell 11. Hommikul laekub 30% kõigist päeva jooksul tehtavatest maksetest, enne 21%, mis näitab, kui vajalik see muudatus Eesti pankade ja nende klientide jaoks oli,“ rääkis Müller.

Madis Müller lisas, et järgmise aasta lõpuks on oodata suuremaid arvelduskiiruse muudatusi kogu Euroopas. „Plaanide kohaselt peaksid pankadevahelised ülekanded hakkama toimuma reaalajas. Selle nimel on tööle asunud nii keskpangad, kommertspangad kui ka arvelduskojad. Kuidas need plaanid õnnestuvad, millise ajaga tööd teostada suudetakse ja millal täpselt teenus lõpptarbijateni jõuab, näitab tulev aasta,“ ütles Müller.

Pärast SEPA-le üleminekut 2014. aastal tegi Euroopa jaemaksete nõukogu* ettepaneku, et Euroopas võiks kasutusel olla vähemalt üks reaalajas toimuvate maksete lahendus, mis töötaks aasta ringi ja ööpäev läbi. Lahenduse reeglistiku töötab välja Euroopa maksenõukogu** ning arveldussüsteemi osalised peaksid taristu valmis ehitama 2017. aasta novembriks. Pärast seda saavad pangad välja töötada enda klientidele mõeldud lahendused.

Maksekeskkonna foorumil räägiti ka Euroopa aktuaalsetest arveldusteemadest, riigisisese õigusloome seisust ning uuenduslikust isikutuvastusvahendist SMART IDst ja viipemaksete lahendustest Eestis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles