AMTELi juht maksupaketist: sellise tempoga kvaliteetseid muudatusi ei tee

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autode müügiplats Tartus Raadil.
Autode müügiplats Tartus Raadil. Foto: Mari Luud / Õhtuleht

AMTELi tegevjuht Sulev Narusk ütles uue valitsuse maksumuudatuste tegemise kiirust kommenteerides, et selle mõju on ettevõtjale kindlasti negatiivne.

Narusk märkis, et tänase maksumuudatuse sisu on üks radikaalsemaid viimase kümnendi jooksul ja seejuures on muudatused planeeritud ülisuure tempoga. «Näiteks autode registreerimismaksu kehtestamine juba järgmise aasta juulist tähendab selle seaduse vastu võtmist juba selle aasta detsembris, » rääkis Narusk. «Ma ei pea reaalseks, et sellise tempoga jõuab muudatused kvaliteetselt ette valmistada.» Ta lisas, et iga maks, mis muudab toote kallimaks, mõjub müügile negatiivselt ja sisuliselt halvendab konkurentsivõimet.

Naruski sõnul teeb Eestis stabiilselt toimiv ettevõte täna juba kindlasti nii lühiajalisi kui ka pikaajalisi plaane ja nendes arvestatakse tänase stabiilse maksukeskkonnaga. «Kui selles tekivad olulised muutused ühele või teisele poole tuleb alati plaane korrigeerida. Eriti mis puudutavad makse seoses tööjõuga mis on kasumiaruande üks kõige olulisemaid kuluridasid, » lausus ta. 

Naruski sõnul on ärimaailmas üldtuntud reegel, et kui on kiirmüük, siis hind on märkimisväärselt madalam kui tavahind. «Sama kehtib ka ostu korral piiratud ressursi tingimustes - ehk kui on ruttu vaja osta, siis tavaliste korrutab müüja hinna mingi koefitsendiga kuna tuleb mobiliseerida lisaressursse tellimuse täitmiseks, » rääkis ta. «Pean silmas näiteks IT lahendusi ja nende kohandamist uutele maksudele mis vastavates ametites peavad kiirelt ümber saama häälestatud. Nii mahukaid muudatusi juba mõne kuuga ei tee. Ehk riigile läheb kiirustamine ka läbi selle loogika väga kalliks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles