Eestlased jätavad jõuluostud viimasele hetkele

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluturg
Jõuluturg Foto: Mihkel Maripuu

Ehkki Eestis püüavad kaupmehed USA eeskujul juurutada jõulukingituste suurmüüki novembrikuu viimasel reedel, jätavad inimesed oma jõuluostud ikka viimasele hetkele - Eesti kaupmeestele on aasta suurima käibega päev 23. detsember.

Musta reede mõte on pakkuda tohutuid allahindlusi, mis tõstaks kaupmeeste käivet ja annaks hoo sisse jõulumüügile. Siiski ei ole ka USA-s suurima käibega päevaks mitte novembrikuu viimasel reedel peetav «must reede», vaid hoopis jõululaupäevale eelnev laupäev, sest kuigi inimesi voorib poodidest enim läbi tõepoolest «mustal reedel», mis tänavu langes 25. novembrile, siis jõuluostud sooritatakse ikka alles mitu nädalat hiljem, vahendab ERRi uudisteportaal.

Ka Eestis püüavad kaupmehed «musta reedet» juurutada, kuid sellega on seotud mitu häda: ühest küljest ei raatsita allahindlusi üle 20 protsendi lasta, teisalt aga jääb kuupäev kuu lõppu, mil inimestel rahad otsas ja uue palgapäevani jäänud keskmiselt nädal.

Selgub, et siinkandis jäetakse jõuluostud sisuliselt 24. tunnile - kaupmeeste sõnul on selleks kuupäevaks 23. detsember. Ent terve jõulukuu on kaupmeestele aasta parim kuu, sest jõuluostude maht ei sõltu ilmast, erinevalt õlle-, jäätise- või suusamüügist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles