Kuni 600 000 liitrit tootvad väikepruulikojad saavad väiksema aktsiisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlu. Foto on illustratiivne.
Õlu. Foto on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Aastas kuni 600 000 liitrit õlut tootvad väikepruulikojad peavad uue koalitsiooni kava kohaselt alates 2017. aasta algusest maksma 50 protsenti väiksemat aktsiisi.

Samasuguse soodustuse saavad ka alustavad tootjad, kui nende plaanitud tootmismahud jäävad alla ülempiiri. Maksustamisele eelneval aastal kuni 6000 hektoliitrit õlut tootnud väikeõlletootjale on maksustamisaasta jooksul toodetud kuni 6000 hektoliitri õlle aktsiisimäär 50 protsenti tavalisest aktsiisist. Õlletootmise alustamisel saab soodustust siis, kui planeeritav tootmismaht on kuni 6000 hektoliitrit.

Sarnane erisus on väikeõlletootjate toetuseks kehtinud ka varem, ent seni on see olnud piiratud mahuga 3000 hektoliitrit ehk 300 000 liitrit. Nüüd on aga otsustatud seda tõsta, selgub uue valitsusliidu esimestest maksumuudatustest, mida arutab esmaspäeval riigikogu rahanduskomisjon.

«Edaspidi lähtutakse õlle väiketootja puhul jooksva aasta asemel möödunud aasta tootmismahust. Piirmäära ületamisel ei nõuta tagantjärgi aktsiisivahe maksmist. Piirmäära ületavalt koguselt tuleb aktsiisi maksta  täismäära alusel,» seisab ettepanekus.

«Käesoleval aastal ületas üks ettevõtja väiketootjale ette nähtud tootmismahu piirmäära. Tootmismahu piirmäära tõstmisega võimaldame väikeettevõtjatel paremini toime tulla aktsiisitõusu tingimustes ja suurendada õlle eksporditavaid koguseid,» lisasid ettepaneku koostajad.

Uue võimuliidu hinnangul ei mõjuta muudatused oluliselt aktsiisitulusid. «Väikeõlletootjaid on juurde tekkimas, kuid peamiselt oluliselt madalama tootmismahuga aastas, see on kuni 400 hektoliitrit aastas,» seisab ettepanekutes. Väiketootjate õlu on oluliselt kallim suurtootjate toodangust, seetõttu ei peaks muudatus mõjutama alkoholi tarbimise kasvu.

Uus valitsuskoalitsioon tõstab õlleaktsiisi määra järgmise aasta juulist 65 protsenti 13,7 sendini mahuprotsendi kohta liitrist. Edasi tõuseb see 2018. aastal 18,26 sendini, 2019. aastal 20,09 sendini ja 2020. aastal 22,09 sendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles