Leedu väiksemad tööjõukulud on veel eeliseks

Tõnu Mertsina
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki peaökonimist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonimist Tõnu Mertsina. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Alates 2013. aastast on Leedu majandus kasvanud Eesti omast veidi kiiremini, kuid enne seda - aastatel 2010-2012 oli pilt vastupidine. Sel aastal on Leedu majanduskasv olnud küll Eesti omast kiirem, kuid see on tublisti aeglustunud - Eesti majanduskasv jääb Leedule alla, kuid vahe ei ole suur. 

Viimase viie ja poole aasta (alates 2011) keskmine SKP kasv on olnud üsna sarnane: Eestis 3,3 protsenti, Leedus 3,6 protsenti. Ka tööjõu tootlikkuse kasv ei ole Eestis ja Leedus viimastel aastatel oluliselt erinenud ning selle tase Euroopa Liidu keskmisega võrreldes on suhteliselt sarnane (Eestis 61 protsenti, Leedus 63 protsenti EL keskmisest,  ostujõupariteediga kohandatuna). Samas on Leedu reaalne SKP inimese kohta jätkuvalt vaid 87 protsenti Eesti omast (2010 oli see 81 protsenti).

Kõige suurem erinevus on viimastel aastatel tekkinud investeeringutes. Kui Eestis langesid 2013-2015 investeeringud kolm aastat järjest, siis Leedus on investeeringud tublisti kasvanud. Samas on sel aastal pilt muutunud – meil on investeeringud kasvule pöördunud, samal ajal, kui Leedus on investeeringud languses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles