Tööstusettevõtted kutsuvad valitsust üles maagaasiaktsiisi suurest tõusust loobuma (1)

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karksi maagaasijaam.
Karksi maagaasijaam. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tööstusettevõtted saatsid rahandusminister Sven Sesterile ühispöördumise, milles kutsuvad valitsust üles maagaasiaktsiisi tõusust sellisel määral loobuma.

Postimees avaldab pöördumise täismahus:

Eesti töötleva tööstuse esindusorganisatsioonid on seisukohal, et tootmissisend energia näol peab olema Eesti tööstusele konkurentsivõimeline ning meelitama siia ka välisinvesteeringuid, mis loovad uusi töökohti ja kasvatavad eksporti ning koos sellega kaasneb majanduskasv ja heaolu kasv. Järsk maagaasi aktsiisitõus ei ole kuidagi vastuvõetav ja aktsepteeritav.

Järgmise nelja aasta jooksul tõuseb gaasiaktsiis nii palju, et energiamahukad tööstused kaotavad peaaegu kogu edumaa, mille neile oli tänavu andnud maagaasi maailmaturu hinna langemine.

Maagaasi hind ja sellega seotud maksud on alates 2014 aastast teinud läbi drastilisi muutusi. Maagaasi hind on langenud 32 eurolt MWh 19 euroni MWh ehk 1,7 korda ja seda valdavalt tänu nafta hinna odavnemisele. Värsked uudised nafta hinna osas eeldavad hinnatõusu ka siin.

Aktsiis on seevastu tõusnud 2014 aasta 2,52 euroga MWh võrreldes 3,4 korda ehk 4,36 euroni MWh. Aktsiisi on juba kolm aastat tõstetud a 20% aastas, kolm aastat a 25% aastast tõusu veel juurde – see ei tule kuidagi kasuks meie üldisele konkurentsivõimele ning kõrget lisandväärtust  tootvale tööstusele.

Eesti eksportivate ettevõtete konkurentsivõime langeb nii suurel määral, et suurimad maagaasitarbijad, eelkõige välisomanduses olevad ettevõtted, ilmselt kaaluvad tootmise Eestist äraviimist. Suuremates linnades tegutsevatele tootmisettevõtetele võib gaasküte osutuda asendamatuks, sest linna pole alati võimalik biomassi ladusid ehitada. Selline ressurssidemaksustamine ei tee head tootmise Eestisse toomisele ega hoidmisele. Kui ettevõtete maksukoormust niivõrd järsult tõsta, kaovad selle tulemusel ka töökohad ja palgad hakkavad langema.

Maagaas on täna fossiilsetest kütustest kõige keskkonnasõbralikum ja laialdaselt kasutatav tööstuslikes protsessides. Aktsiisiloogika peaks olema just vastupidine otsustatule – mida rohkem saastad, seda rohkem maksad.

Energiakulude suurenemise tõttu kaotavad ettevõtted investeeringuid nii tootmise arendamisse kui ka tootmisvõimsuse tõstmisesse. Töötleva tööstuse maksukoormuse (ka kaudsed maksud) tõstmine on juba ammu sealmaal, et meie ettevõtete konkurentsivõime on võrreldes naaberriikidega madal.

Kutsume Vabariigi Valitsust üles maagaasiaktsiisi tõusust sellisel määral loobuma!

Pöördumisega on ühinenud:

Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liit

Eesti Keematööstuse Liit

Eesti Plastitööstuse Liit

Eesti Masinatööstuse Liit

Eesti Toiduainetööstuse Liit

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit

Eesti Mööblitootjate Liit

Eesti Elektroonikatööstuse Liit

Eesti Elektritööstuse Liit

Eesti Tööandjate Keskliit

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles