Holsmer kritiseerib maksureformiga kiirustamist: valitsus haagib end sellega õigusruumist lahti (8)

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remo Holsmer.
Remo Holsmer. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees, opositsioonilise Reformierakonna liige Remo Holsmer on seisukohal, et maksumuudatuste kobarpaketiga kiirustatakse liigselt ning see ei jäta omakorda võimalust nende muudatuste üle avalikutl arutleda.

Kümneid lehekülgi pikk maksumuudatuste kavand saadeti riigikogulastele laiali alles eile õhtul pärast kella 19 ning rahanduskomisjon peab hakkama muudatuste üle hääletama juba esmaspäevasel istungil.

«Sõnades avatud valitsemisstiili propageeriv valitsus on maksuseaduste muutmisel end Eesti õigusruumis kehtinud põhimõtetest lahti sidumas,» sõnas komisjoni kuuluv Remo Holsmer, kes muuseas juhtis rahanduskomisjoni tööd vahetult enne valitsusvahetust.

Holsmeri sõnul võib valitsus sotsiaalmaksu kasvõi 40 protsendini tõsta, kui sellele otsusele eelneb argumenteeritud debatt. «Lõpuks on see poliitiline valik, aga praegu tahetakse arutelu osa protsessis elimineerida,» kritiseeris ta.

Holsmer juhtis tähelepanu, et mullu kevadel otsustas riigikogu muuta maksukorralduse seadust selliselt, et maksumuudatuste vastuvõtmise ja kehtimahakkamise vahele peab jääma kuus kuud.

«Praegu soovivad toonase muudatuse poolt hääletanud Keskerakond, IRL ja sotsid aga tõsta sotsiaalmaksu võrreldes kehtiva seadusega napilt kahenädalase etteteatamise ajaga. Millise signaali annab see Eestist kui stabiilse ja etteaimatava ettevõtluskeskkonnaga riigist? Kindlasti mitte positiivse,» leidis reformierakondlane.

Tema hinnangul avaks selline «rapsiv seadusloome» õigustuse ka tulevikuks. Holsmer märkis, et õiguskantsler Ülle Madise hinnangul ei ilmne erakorralisi asjaolud ja kaalukaid põhjuseid, mis kiirkorras maksuseaduste muutmist õigustaks ning samal seisukohal on ka Kaubandus-Tööstuskoda.

«Eile saatis rahandusminister riigikogu rahanduskomisjonile slaidishow, milles kirjeldati uue koalitsiooni poolt tehtavaid muudatusi – muuhulgas automaksu kehtestamist, gaasiaktsiisi tõstmist, mis puudutab 100 000 tarbimiskohta üle Eesti ning alkoholiaktsiisi tõstmist. Need muudatused puudutavad sadu tuhandeid inimesi, kuid rahanduskomisjonile räägiti neist muudatustest kokku 1,5 tunni jooksul ning eeldatakse, et esmaspäeval tuleks nende üle juba otsustama hakkamam,» kirjeldas Holsmer probleemi olemust.

Tehtud ettepanekud tähendavad tema sõnul nelja-viie seaduse muutmist. Seda on valitsuskoalitsioonil küll õigus teha, kuid Holsmeri hinnangul võetakse sellisel viisil kõik seadused ühte kobarasse koondades riigikogult, avalikkuselt ja asjasse puutuvatelt osapooltelt võimalus nende muudatuste üle vaielda ja debatti pidada.

«Jääb mulje, et valitsus lausa häbeneb neid muudatusi, sest otsest põhjust kõiki neid muudatusi 24 tunniga teha pole vaja. Ei tasu häbeneda, minu soovitus oleks valitsusele võtta hoog maha ja rahulikult muudatused ette valmistada ning käituda seadusloome protsessis õigusriigi kombel.»

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles